Normal_images

Brancheorganisaties van rijscholen Bovag, VRB en FAM zeggen dat er behoorlijk wordt gesjoemeld door de rijscholen met de eigen slagingspercentages. Door de toegenomen concurrentie grijpen sommige rijscholen naar oneerlijke middelen. Dit meldt RTL Nieuws.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR), dat de examens afneemt, heeft de juiste  slagingspercentages per rijschool en maakt deze openbaar. Uit deze cijfers blijkt dat in het afgelopen jaar ongeveer 50 procent van alle examenkandidaten in één keer slaagde.
 
Volgens voorzitter Peter van Neck van branchevereniging VRB zetten rijscholen die een laag slagingspercentage hebben gewoon op hun website dat 70 tot 80 procent van hun leerlingen in één keer slaagt. Ook de andere brancheorganisaties, Bovag en Federatie Autorijschool Management​ (FAM), zien een toename in dit soort praktijken. Dit komt voornamelijk doordat de onderlinge concurrentie is toegenomen. Het aantal rijscholen is de laatste jaren behoorlijk gestegen. 
 
Hoeveel er exact gesjoemeld wordt, weten de brancheorganisaties niet. Zij pleiten voor meer toezicht vanuit de overheid. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat echter weten geen bevoegdheden te hebben om dergelijke rijscholen aan te pakken. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids