Normal_ingrid_van_engelshoven__cropped_

Naturalis Biodiversity Center is samen met basisschool Woutertje Pieterse uit Leiden met het Verwonderpaspoort de winnaar van de Museumeducatie Prijs 2018.  Op 10 november reikte de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, de prijs uit in Museum Beeld en Geluid in Hilversum. Dit meldt Algemeen Vereniging Schoolleiders.

Naturalis ontving, als winnaar van het beste lopende project, een hoofdprijs van 40.000 euro. Volgens de jury heeft het Verwonderpaspoort de ambitie en de potentie om uit te groeien tot een leerecosysteem. Er is een directe verankering in meerdere vakgebieden van het curriculum. Het Van Abbemuseum, in samenwerking met basisschool De Klimboom uit Eindhoven, werd met ’Flip the Museum’ tweede.
 
De prijs voor het beste projectplan ging naar de Kunsthal in Rotterdam, waarvoor het museum samenwerkte met scholenkoepel Stichting Boor en ouderenzorg Stichting Laurens. Hiervoor ontvingen zij 5000 euro. Tweede was het Mauritshuis met het projectplan ‘Kunstschool Mh’, in samenwerking met basisschool De Mussen uit Den Haag.
 
De Museumeducatie Prijs is in 2015 ingesteld door toenmalig minister Bussemaker van Onderwijs. De prijs van 40.000 euro moet educatie bij musea stimuleren. De onderscheiding gaat naar het museum met het beste onderwijsproject voor basisscholen. De winnaar van de eerste editie van de Museumeducatie Prijs was het Kröller Müller museum voor het project ‘De digitale scheurkalender’.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids