Logo_njr_logo-01

Vanaf juli is Nederland twee nieuwe jongerenvertegenwoordigers rijker. In de avond van 22 juni vindt vanuit Naturalis, Leiden, het online “Over de Grenzen” evenement plaats. De finalisten voor de jongerenvertegenwoordigersfuncties zullen zich presenteren aan Nederlandse jongeren en proberen zo veel mogelijk stemmen voor zich te winnen. De winnaars – de finalisten met de meeste stemmen – worden op het einde van de avond bekend gemaakt. Dit meldt de Nationale Jeugdraad (NJR).

Studente Leverne Nijman (20) uit Utrecht en Wimer Heemskerk (22) uit Nijmegen gaan voor de jongerenvertegenwoordigersfunctie Europese Zaken. Sara Mohseni (20) uit Wageningen en Eva Koffeman (21) uit Utrecht zijn in de running voor de jongerenvertegenwoordigersfunctie Biodiversiteit & Voedsel. 
 
De rest van het programma staat in het teken van grenzen. De letterlijke en figuurlijke grenzen in Europa en in ons voedselsysteem worden benoemd én bevraagd onder leiding van sprekers Madeleijn van den Nieuwenhuizen (@Zeikschrift) en Lianne de Bie (Slow Food Youth Network Nederland). Het evenement is via een livestream te volgen. 
 

Campagneweek

Voorafgaand aan het finale-evenement, van 15 tot en met 22 juni, voeren de finalisten alvast campagne om zo veel mogelijk stemmen binnen te halen. Alle Nederlandse jongeren kunnen online stemmen op de vertegenwoordigers van hun voorkeur. Stemmen kan ook nog tijdens Over de Grenzen. 
 

Halve finale

Leverne, Wimer, Sara en Eva zijn tijdens de halve finales door een vakjury geselecteerd als finalisten. De vakjury werd bijgestaan door een jongerenpanel. Tijdens de halve finales gaven de kandidaten een gastles waarin ze lieten zien hoe ze jongeren te woord zouden gaan staan. De halve finales vonden apart van elkaar plaats. Vanwege het coronavirus zijn de verschillende verkiezingen samengevoegd tot één finale-evenement. 
 

Jongerenvertegenwoordigers

Jongerenvertegenwoordigers vormen de schakel tussen Nederlandse jongeren en wereldleiders. Zij gaan op zoek naar meningen en ideeën van jongeren. Zo gaan ze met gastlessen het hele land door en spreken ze op allerlei evenementen. De inzichten die ze daarbij opdoen, bespreken ze vervolgens bij conferenties en toppen in binnen- en buitenland. Meer informatie is te vinden op www.jongerenvertegenwoordigers.nl.
 

Over de NJR

NJR (Nationale Jeugdraad) is de springplank van de nieuwe generatie, met als doelstelling de deelname van jongeren op alle niveaus van de samenleving te stimuleren en ondersteunen; zorgen dat jongeren hun kracht kennen, ontwikkelen en inzetten voor een betere toekomst voor zichzelf en anderen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids