Normal_rss_entry-107119

Leerkrachten in het basisonderwijs zetten hun staking donderdag gewoon door. Het bericht dat het kabinet in wording 500 miljoen euro extra uittrekt om hun werkdruk te verlagen, verandert daar niets aan. "Eerst zien en dan geloven'', reageert een woordvoerster van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

"En als het klopt, dan vinden wij het nog niet genoeg'', laat ze weten vanuit het Zuiderpark in Den Haag, waar de voorbereidingen voor de landelijke manifestatie in volle gang zijn. De onderwijsbonden verwachten daar donderdag zo'n 30.000 meesters en juffen. Ze verwachten dat vrijwel alle basisscholen dichtblijven.

Het bedrag dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie volgens ingewijden willen investeren in bijvoorbeeld kleinere klassen en meer onderwijsassistenten, is conform de eis van de actievoerende leerkrachten. Maar ze vragen ook 900 miljoen euro om hun salarissen gelijk te trekken met dat van collega's in het middelbaar onderwijs. Vooralsnog is daar 'slechts' 270 miljoen euro extra voor uitgetrokken, zo werd op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Ook CNV Onderwijs benadrukt dat de staking doorgaat. Voorzitter Loek Schueler noemt het wel "heel mooi'' als er inderdaad 500 miljoen euro komt om de werkdruk te verminderen. "Maar ik zie dat eerst graag zwart op wit in een regeerakkoord.''

De PO-Raad is blij met de 500 miljoen euro en ziet het als een belangrijke erkenning voor de problemen. Toch wil de organisatie van schoolbesturen eerst kijken waar het geld vandaan komt en zeker weten dat het niet elders uit de begroting voor het basisonderwijs is gehaald. "Ook is het nog de vraag hoe het kabinet omgaat met het tekort van eveneens 500 miljoen op de onderwijsbegroting. Dat hangt het onderwijs nu nog als bezuiniging boven het hoofd.’’ Bovendien vindt ook de PO-Raad dat meer geld nodig is voor salarisverhoging.

Door: ANP