Normal_hulp_handen_slachtoffer_samen_sterk

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) ontwikkelde in opdracht van de ministeries van onderwijs en volksgezondheid een praktisch meet- en sturingsinstrument voor samenwerkingsverbanden en gemeenten: de monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp. Deze monitor geeft gemeenten, samenwerkingsverbanden passend onderwijs, jeugdhulpinstellingen en scholen inzicht in de effectiviteit van de samenwerking. Deze informatie helpt om de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp te verbeteren. Dit meldt NJi.

De monitor levert actuele cijfers over jeugd en jeugdhulpgebruik in relatie tot gegevens over onderwijs in de regio. Denk aan cijfers die bijvoorbeeld duiden hoe in de regio de jeugdpopulatie eruit ziet en hoe zij opgroeit. Hoeveel jeugd schoolgaand is, hoeveel jeugd gebruikmaakt van jeugdhulp én onderwijsondersteuning en hoeveel thuiszitters en voortijdig schoolverlaters de regio telt. Het is mogelijk om gemeentelijke cijfers te vergelijken met alle gemeenten in Nederland of met gemeenten van gelijke grootte. Dit onderdeel van de monitor is publiek toegankelijk.
 
Ook geeft de monitor informatie over samenwerking en tevredenheid. Op basis van vragenlijsten die in de regio verspreid worden onder ouders, jongeren, beleidsmedewerkers en uitvoerende professionals in onderwijs en jeugdhulp wordt informatie verkregen over hoe het gesteld is met de samenwerking. Herhaalde afname van de vragenlijsten, bijvoorbeeld eens per jaar, kan vorderingen of juist stagnatie inzichtelijk maken. Dit kan aanleiding geven tot een nadere analyse met vragen als: Hebben we onze ambities verwezenlijkt en onze doelen behaald? Wat voor effect hebben ingezette activiteiten in de regio op de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp? Herkennen we dit? Wat vinden we ervan? Dit onderdeel van de monitor is alleen voor de regio toegankelijk.
 
Het digitale instrument is landelijk beschikbaar en wordt op termijn onderdeel van de verantwoordingssystemen van de PO-Raad en de VO-raad en de VNG.
 
Ook meedoen als regio, in combinaties van de samenwerkingsverbanden primair onderwijs, samenwerkingsverbanden voortgezet onderwijs en gemeenten?. U kunt zich aanmelden via de aanmeldpagina van de monitor
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids