Normal_agenda_maandoverzicht

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand de groeiende onvrede over passend onderwijs, meer inspraak in het onderwijs en de begrenzing van het maximaal aantal lesuren voor een fulltime docent.

 
Passend onderwijs
 
Staatssecretarissen Dekker van Onderwijs en Van Rijn van Volksgezondheid hebben een pact gesloten met de PO-Raad, de VO-raad, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om het aantal thuiszitters omlaag te brengen. In 2020 mag geen enkel kind langer dan drie maanden thuiszitten zonder een passend aanbod, zo is de bedoeling. Ook heeft Dekker voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert aangesteld om de afspraken uit dit Pact aan te jagen. 
 
Het aantal docenten op het voortgezet onderwijs dat zegt niet genoeg tijd en energie te kunnen steken in zorgleerlingen is verdubbeld. Tegelijkertijd gaat de extra aandacht voor deze leerlingen ten koste van de rest van de klas. Dit blijkt uit onderzoek van DUO.
 
Oudervereniging Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) hebben tien verbeterpunten opgesteld voor passend onderwijs. Zij breken onder andere een lans voor het coachen van leerkrachten in sociale vaardigheden en kleinere klassen van maximaal 24 leerlingen.
 
De werkgroep 'Vanuit Autisme bekeken' analyseerde ruim 60 praktijksituaties van kinderen met autisme en kwam onder andere tot de conclusie dat veel autistische kinderen baat hebben bij een flexibelere omgang met procedures en regeltjes op een reguliere school.
 
 
Vernieuwd toezicht onderwijsinspectie
 
Basisscholen, middelbare scholen en scholen in het middelbaar onderwijs krijgen minder werk aan het inspectietoezicht. De inspectie maakt voortaan meer gebruik van de verantwoording die scholen al hebben. Ook kunnen scholen behalve het oordeel 'voldoende' straks ook de waardering 'goed' krijgen. Met de introductie van de waardering ‘goed’ krijgen scholen een stimulans om zich te verbeteren. Tachtig procent van de schoolleiders, directeuren en bestuurders die een vernieuwd inspectiebezoek hebben meegemaakt, vindt het een verbetering ten opzichte van de bestaande manier van inspecteren, blijkt uit de evaluatie van de pilots die de inspectie uitgevoerd heeft. Het vernieuwde toezicht zal per 1 augustus 2017 ingaan. 
 
 
Overig onderwijsnieuws
 
  • Staatssecretaris Dekker gaat toch op zoek naar extra onderwijsgeld voor vluchtelingenkinderen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil financiering voor twee jaar taalles in plaats van de toegezegde één jaar.
  • In het voortgezet onderwijs mag een fulltime docent maximaal 20 uren lesgeven, in het basisonderwijs gaat het maximaal aantal lesuren voor een leraar naar acht dagdelen. De Tweede Kamer heeft hierover een motie aangenomen.
  • Studenten, leerlingen, ouders en docenten krijgen meer inspraak in alle onderwijssectoren. Het wetsvoorstel Versterking Bestuurskracht van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker hierover is aangenomen. Hierdoor wordt de medezeggenschap in het onderwijs versterkt.  
  • Minister Bussemaker maakt 5 miljoen euro vrij om ouders met een laag inkomen en minderjarige kinderen op het mbo tegemoet te komen in de schoolkosten. De bewindsvrouw komt in het najaar met een structurele oplossing voor ouders met een smalle beurs.
  • Per 1 juli 2016 is er voor zowel het primair onderwijs als het middelbaar beroepsonderwijs een nieuwe CAO afgesloten. Beide cao's lopen tot 1 oktober 2017. 
 
© Nationale Onderwijsgids