Logo_cjlrz9y_

Dr. Liesbeth van Rossum, medisch specialist in de endocrinologie, van het Erasmus MC in Rotterdam heeft de Nationale Wetenschapsquiz 2014 gewonnen. De wetenschapsquiz wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO en werd dit jaar voor 21ste keer uitgezonden. Dit meldt de Erasmus Universiteit

Afgelopen zondag bond een team van topwetenschappers de strijd aan met een team van duurzame ondernemers. Naast Liesbeth van Rossum zaten hoogleraar Vanessa Evers van de Universiteit Twente en hoogleraar Marileen Dogterom van de TU Delft en Universiteit Leiden in het eerste team. Het tweede team bestond uit 'Dakdokter' Daan de Leeuw, Boyan Slat, directeur van 'The Ocean Cleanup' en Remco Wilcke van energiebedrijf Vandebron.

Van beide groepen werd de kennis en creativiteit op de proef gesteld. De teams moesten vragen beantwoorden over verschillende thema's als het brein, het universum, design en voedsel. Alle vragen met bijbehorende antwoorden zijn na te lezen op nwo.nl. Liesbeth van Rossum kwam als individuele winnares uit de bus.

Ook scholen en leerlingen konden meedoen aan de wetenschapsquiz. Klas 3D van de Nieuwste school in Tilburg won de groepsprijs van de thuisquiz. Zij mogen een dag 'geautomatiseerd rijden' bij TNO in een zelfsturende auto. Femke Akkermans (11) uit Bussum won de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2014. Van de zes deelnemende basisschoolleerlingen mag zij zich Knapste Kop van Nederland noemen.

© Nationale Onderwijsgids