Bedenker Taarten van Abel: 'VPRO wil wel doorgaan, maar de NPO beslist'

Het legendarische jeugdprogramma Taarten van Abel is, na twintig jaar, gestopt. Het programma heeft al die tijd kinderen geholpen om te vertellen over de meest dramatische gebeurtenissen in hun leven. En dat allemaal in een ongedwongen en ontspannen sfeer. Tijdens het bakken met bakker Siemon de Jong. Dat meldt Veronica. 

Bedenker van het programma, Machteld van Gelder, wilde een plek creëren waar elk kind van droomt. Maar het moest ook een fijne en veilige plek zijn waar je als kind een persoonlijk verhaal kan delen. “Ik vond het daarbij erg belangrijk dat het kind er in de montage altijd gunstig uitkwam. Ook als het iets lelijks had gedaan of ergens spijt van had.”

Klasgenoten vertellen over een bepaalde kwestie 

Een favoriete aflevering heeft Van Gelder zelf niet. “Wat ik indrukwekkend vind, is dat er kinderen zijn geweest die het programma hebben gebruikt om klasgenoten te vertellen over een bepaalde kwestie in hun leven. Die afleveringen zijn ook in de klas van de deelnemende kinderen vertoond. Daarna praatte de leerkracht met de kinderen erover.”

Opvolger van Siemon 

Over de toekomst van het programma na bakker Siemon is weinig te zeggen. Volgens Van Gelder is het daar nog te vroeg voor. De VPRO zou wel openstaan voor een vervolg, maar het is uiteindelijk de NPO die daarover een beslissing neemt. Van Gelder kan wel verklappen dat er wel al een aantal bakkers zijn geweest die zich hebben aangemeld als opvolger van Siemon.   

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk