Nationaal Schoolontbijt

Vanochtend startte in Madurodam de 12e editie van Het Nationaal Schoolontbijt: het educatieve ontbijtevenement waarbij deze week een half miljoen kinderen op zo’n 2.500 basisscholen samen ontbijten. In Madurodam lieten Haagse scholieren en tafels vol bijzondere beroepen zien dat heel Nederland ontbijt. Onder leiding van Xander de Buisonjé speelden ze een ontbijtquiz en plaatsten ze een miniatuurtje van een ontbijtende familie in het park.

Brandweerlieden, sporters, politieagenten, piloten en stewardessen, showballetdanseressen, artsen en verplegers, hotelschoolstudenten en bakkers en kinderen openden in Madurodam samen de week van Het Nationaal Schoolontbijt. Dat ontbijt bestaat dit jaar uitsluitend uit voorkeurs- en middenwegproducten, zoals het Voedingscentrum die onderscheidt: tarwebolletjes, krentenbollen, volkorenbrood, halvarine, fruitstroop, halvajam, smeerkaas (minder zou/minder vet), 30+ kaas, halfvolle melk en appels. Voor kinderen met een glutenintolerantie zitten er glutenvrije crackers in het pakket. Naast het Voedingscentrum steunen ook Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging het Nationaal Schoolontbijt. Deze partijen ontwikkelden nieuw lesmateriaal voor alle scholen en tekenden een convenant met de missie om het ontbijtgedrag van basisscholieren te verbeteren.

Resultaten onderzoek ontbijtgedrag
Tijdens het ontbijt maakte de organisatie ook de resultaten bekend van een ontbijtonderzoek dat Wageningen UR vorig jaar tijdens Het Nationaal Schoolontbijt deed onder 1.113 kinderen op 12 basisscholen. Daarbij konden kinderen kiezen uit witte broodjes en volkorenbroodjes met een normale en een grappige vorm, zoals een vis, een hartje en een handje. Als de volkorenbroodjes een grappige vorm hadden, aten de kinderen er bijna 2 keer zo veel van. Zeker als de witte broodjes een normale vorm hadden. Opvallende volkorenbroodjes werden door de kinderen ook als lekkerder beoordeeld dan die met een gebruikelijke vorm. Dit resultaat bewijst dat ontbijtgedrag van kinderen positief te sturen is. Dat is voor Het Nationaal Schoolontbijt de reden om dit jaar een nog beter voorbeeld te geven met een gezond ontbijt.

© Nationale Onderwijsgids