Normal_patat__mayo__ongezond__eten__snack

Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), het Voedingscentrum en Foodwatch sluiten zich aan bij de oproep vanuit de Venlose politiek van twee dagen geleden. Die wil dat fastfoodwagens in de directe omgeving van (middelbare) scholen geweerd worden. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Aanleiding van deze oproep was het bericht dat er elke dag tientallen scholieren van het Blariacumcollege ’s morgens vroeg een vette hap scoren bij de fastfoodwagen bij de middelbare school in Blerick. Gevolg is dat de gezonde kantine nagenoeg leeg blijft. Om dit tegen te gaan hebben de Venlose CDA en SP suggesties voor een strenger ventwagenbeleid: het weigeren van nieuwe vergunningen en het beperken van het aantal verkoopdagen. Ook willen ze een onderzoek naar een verbod van ventwagens binnen een straal van duizend meter rond scholen.
 
Directeur Marjon Bachra zegt op de website van JOGG: "Scholen doen er ontzettend hun best voor om kinderen in de kantine een gezond aanbod te geven. Op het moment dat ze op de hoek van de straat worden uitgenodigd om patat te kopen, wordt het heel erg makkelijk gemaakt om een ongezonde keuze te maken. Dat schiet niet op". JOGG, Voedingscentrum en Foodwatch pleiten daarom voor landelijke regels voor fastfoodwagens in de omgeving van scholen. Ook de VO-raad kan zich vinden in de oproep.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids