VO-raad: leerlingen gaan gemiddeld bijna de helft van de tijd weer naar school

Uit een peiling van de VO-raad blijkt dat middelbare scholieren op dit moment 47 procent van de onderwijstijd op school zijn. Tijdens de eerste lockdown was dat zo’n 27 procent. Wel zijn er zorgen over het handhaven van de 1,5 meter afstand en vergt het hybride onderwijs veel van de docenten. Dit meldt de VO-raad.

Op ruim driekwart van de scholen gaan leerlingen gemiddeld 1 tot 2,5 dag in de week naar school. 1 procent van de middelbare scholieren gaat de hele week naar school. En 1 procent van de scholen laat leerlingen minder dan 1 dag per week naar school komen. Examen leerlingen en kwetsbare leerlingen gaan vaker naar school dan gemiddeld; zij halen het gemiddelde dus omhoog.
 
Scholen maken zich zorgen over het kunnen aanhouden van de 1,5 meter afstand tussen leerlingen, blijkt uit de peiling. Het hybride onderwijs is ook minder effectief, vinden de schoolleiders, en erg belastend voor leraren. Dat heeft sommige scholen doen besluiten om alleen fysiek les te geven, waarbij dezelfde lessen zowel ‘s ochtends als ‘s middags worden aangeboden aan een halve klas. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids