Extra gymles goed voor gezondheid, maar in Nijmegen ook héél tijdrovend

Vanaf schooljaar 2023-2024 zijn basisscholen volgens de wet verplicht om minimaal tweemaal per week 45 minuten gymles te geven. Niet alle scholen doen dat nu. In Nijmegen kan dit voor problemen zorgen, omdat de gymzaal niet in de buurt van de school ligt én de weg ernaartoe gevaarlijk kan zijn. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Er is in Nijmegen een tekort aan gymzalen, waar de dichtstbijzijnde locaties zeker een kilometer bij de school vandaan liggen. Lopen naar de gymles neemt straks nog meer tijd in beslag, waardoor kostbare tijd aan andere lessen verloren gaat.

Schoolbestuurder Luciënne van den Brand van scholenkoepel Conexus zegt dat dit op sommige plekken onhaalbaar is. Een van de scholen die erdoor in de problemen raakt is NSV2. Docenten klaagden hier jaren geleden al over, want ook toen moesten ze met leerlingen van groep 4 tot 8 een gevaarlijke weg over. Op de Groenestraat in Nijmegen stopten veel brommers, scooters en fietsers niet en toeterden boze automobilisten als de laatste kinderen nog overstaken en hun licht al op groen stond.

Twee uur kwijt aan gymles

Destijds deden ze er zo’n dertig minuten over, maar omdat ze nu een veiligere route lopen duurt die zeven minuten langer. “Per gymles lopen leerlingen een uur heen en terug. Een les kost zo twee uur tijd. Straks moeten ze nog meer gymmen. Het gaat ten koste van spaarzame andere onderwijstijd.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky