Gratis schoolontbijt steeds vaker nodig in Amsterdam

Het aantal aanvragen voor schoolontbijten in Amsterdam is gestegen. Er zijn zo’n 76 basis- en middelbare scholen die leerlingen van ontbijt voorzien. Dat blijkt uit recente cijfers. Dit staat los van de scholen die het ontbijt zelf bekostigen. Aan één punt proberen alle scholen te werken. Dat is de schaamte bij de kinderen. Dat meldt NH Nieuws. 

“Het is gewoon heel belangrijk dat kinderen met een volle maag leren”, aldus moeder Wendy die het brood voor de kinderen smeert. De directrice van de Bekkerschool vult aan dat kinderen bezig moeten zijn met wat er in de klas gebeurt. Dat de kinderen daar niet met honger zitten of dat ze dezelfde stress ervaren als hun ouders. “Soms zijn er ouders die zich ‘per ongeluk’ verslapen hebben en daardoor geen brood hebben kunnen smeren, maar eigenlijk is er geen geld voor brood.”

Gezond eten op school 

De gemeente Amsterdam trekt jaarlijks een miljoen euro uit voor gezond eten op de scholen, en een gedeelte van dit geld gaat ook naar de financiering van schoolontbijten. Het rijk wil 200 miljoen euro vrij maken om door het hele land scholen te helpen met een schoolontbijt of -lunch. Het moment waarop dat van start zou gaan is uitgesteld en daarom verlengt de gemeente Amsterdam de subsidiëring. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk