Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Winford Academy Breda start met de eerste particuliere Nederlandse vmbo kader-opleiding. Hierbij worden de plannen van de VO-Raad daadwerkelijk gerealiseerd: een flexibele leerweg met persoonlijke aandacht voor de leerling, die leidt tot een ‘maatwerkdiploma’. Voorzitter van de VO-Raad Paul Rosenmöller maakt zich hard voor deze nieuwe onderwijsvorm. Dit meldt Koolhoven & Partners.

Met een verregaande digitalisering krijgen de leerkrachten de handen vrij voor het geven van persoonlijke aandacht. De belangstelling voor de nieuwe onderwijsvorm in Breda is groot. Er melden zich zelfs leerlingen uit de regio Amsterdam aan.
 

Tweejarige brugklas

Winford Academy Breda biedt eerst een tweejarige gezamenlijke brugklas. Hierdoor is het mogelijk om de keuze voor de studierichting met twee jaar uit te stellen en eerst te wennen aan het voortgezet onderwijs. Zo kan goed worden ontdekt waar de sterke en waar de minder sterke punten van elke leerling liggen.
 
Na de eerste twee jaar wordt de keuze gemaakt tussen een vmbo kader/gemengd opleiding, een mavo (vmbo-t) of havo/vwo. Ook bij deze opleidingen heeft elke leerling de mogelijkheid om op zijn of haar eigen niveau de vakken te volgen. Bijvoorbeeld Nederlands op havo-niveau, terwijl wiskunde op vmbo-niveau wordt gevolgd en geëxamineerd.
 

Flexibele leerroute

Winford volgt hiermee de aanbevelingen van de overkoepelende organisatie voor voortgezet onderwijs in Nederland, de VO-Raad. Die pleit, onder voorzitterschap van voorzitter Paul Rosenmöller, al enige tijd voor flexibele leerroutes, maatwerkdiploma’s en het gebruik van digitaal lesmateriaal. Dit vanuit de overtuiging dat “goed onderwijs recht doet aan verschillen tussen leerlingen, zodat leerlingen op hun niveau zinvol worden uitgedaagd en een zo goed mogelijk leerresultaat bereiken”, aldus de VO-Raad.
 
“Wij gaan in praktijk brengen wat Rosenmöller wil”, aldus Marc Peters, landelijk directeur van Winford. “We kijken naar het kind en naar wat bij hem of haar past en maken daarbij optimaal gebruik van digitalisering. 
 

Landelijke uitrol

De verwachtingen zijn hooggespannen. Marc Peters: “Breda wordt de start voor deze nieuwe vorm van voortgezet onderwijs.. Het ligt ook in de lijn der verwachting dat we daarna verder gaan uitrollen in Nederland.” Winford heeft de nieuwe onderwijsvorm mét vmbo kader aangemeld bij de Onderwijsinspectie, die de uitvoering didactisch en pedagogisch gaat toetsen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids