Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Het Veluws College Mheenpark in Apeldoorn begint het nieuwe schooljaar met een nieuw lessysteem. Leerlingen worden niet langer onder verdeeld naar vmbo, havo of vwo. De eerste drie jaar van hun middelbare schoolcarrière zitten ze allemaal bij elkaar in de klas. Ook de reguliere lestijden en de cijferbeoordeling voor vakken wordt overboord gegooid. Dit meldt Omroep Gelderland.

Het nieuwe lessysteem van het Mheenparkcollege krijgt de naam 'Delta'. Delta-leerlingen gaan voortaan elke dag van 9 tot half 5 naar school. Huiswerk hebben ze daarna niet meer. Hun werk wordt bovendien niet langer met cijfers beoordeeld. Leerlingen moeten aan de lesstof werken tot zij deze 'voldoende' beheersen.

Volgens onderwijsdeskundige Simon Klein zijn er steeds meer scholen die experimenteren met maatwerk en individuele leertrajecten, maar de "grote aanpak in Apeldoorn is vrij uniek". Klein is enthousiast over het plan van het Mheenparkcollege: "Het is niet goed dat kinderen als zo vroeg vast zitten op een bepaald niveau." De onderwijsdeskundige snapt dat maatwerk voor scholen lastig te organiseren is dus het is prijzenswaardig dat de Apeldoornse school een manier gevonden heeft.

Het nieuwe lessysteem op het Veluws College Mheenpark focust op de kwaliteiten en mogelijkheden van de leerlingen. Leerlingen moeten de vakken minimaal op instroomniveau afronden, op hoger niveau mag wanneer zij dit aankunnen. Extra vaardigheden worden vermeldt op het diploma. Nieuwe leerlingen van de Apeldoornse school zijn niet verplicht de Delta-richting te volgen, zij mogen ook nog steeds kiezen voor het reguliere lessysteem.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids