Vanwege problemen in de kinderopvang is er nu meer vraag naar een vaste oppas

Vanwege de lange wachttijden bij de verschillende kinderdagverblijven gaan ouders steeds vaker op zoek naar een vaste oppas. MIKA Oppasservice krijgt steeds vaker van ouders te horen dat ze een overbruggingsperiode nodig hebben totdat er een plek vrij is bij een kinderopvang of buitenschoolse opvang (bso). Dat meldt 1Limburg. 

De oppasservices geeft aan dat het in het westen van Nederland vaak al heel normaal is om een vaste oppas aan huis te hebben. In Limburg is het vaker familie die inspringt en de ouders uit de brand helpt.

Personeelstekort 

Voor werkende ouders is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om een plek op de kinderopvang te krijgen. De wachttijd kan oplopen tot anderhalf jaar en dat komt vooral omdat het lastig is om personeel te vinden. Binnen de kinderopvang gelden er veel regels en dat maakt het niet makkelijk om een oplossing te vinden voor de lange wachtlijsten.

Maatwerk 

De oppasservice kan nog wel aan alle aanvragen voldoen. Ze werken vooral samen met studenten. De oppasservice heeft met alle aangemelde studenten een uitvoerig gesprek en voordat er iemand wordt voorgesteld aan de ouders is er al een juiste match gezocht. “Het is maatwerk, je laat je kind niet zomaar bij iemand achter.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk