Studenten gaan met koningin Máxima in gesprek over prestatiedruk

Deze week is het de Week van de Mentale Gezondheid en dat is op veel scholen in Nederland een belangrijk thema. Dat is nodig, want één op de drie jongeren heeft last van mentale problemen. Dat meldt LINDA. 

Woensdag 5 juni ging koningin Máxima met studenten van het Astrum College in gesprek. Máxima is namelijk erevoorzitter van stichting MIND Us. Met de mbo’ers uit Velp werd er gesproken over het behalen van targets en het doel om naartoe te werken.

Mentale problemen nemen toe 

Docenten van het Astrum College zien de mentale problemen bij hun studenten toenemen. De leerlingen vallen uit als ze prestatiedruk voelen toenemen. Ze komen, als ze depressieve klachten hebben, in een zorgtraject terecht. Dat gaat vaak buiten de school om.

Depressie 

De twintigjarige studente Noah vertelt dat ze na het overlijden van haar vader depressief is geworden. Een docent hoorde haar verhaal toen aan en die gaaf haar het advies om ‘het hoofd even los te maken van school’. Een periode van minder colleges volgde voor Noah. Dat liep uiteindelijk goed af, want haar vierde jaar heeft ze nu succesvol doorlopen. Alleen deze oplossing is niet voor alle studies mogelijk.

Maatwerk 

Docenten en studenten van het Astrum College, maar ook de gemeente Velp, gingen in gesprek met de koningin. Het maatwerk, dat voor Noah dus zo goed werkte, spreekt de koningin erg aan. “Het uitvallen van een leerling is pas echt een probleem”, zo stelt zij.

Mentaal Lokaal 

In de aula van het Astrum College stonden allerlei kramen en waren workshops te volgen. Een ‘Mentaal Lokaal’ stond op het schoolplein. Daar konden jongeren met elkaar in gesprek gaan en tips met elkaar delen. Alle studentensteden kunnen tijdens de Week van de Mentale Gezondheid het rijdende ‘lokaal’ ergens zien opduiken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk