Koningin Máxima lanceert stichting MIND US voor mentale gezondheid jongeren

Hare Majesteit Koningin Máxima lanceert op woensdag 30 maart stichting MIND USe. MIND Us zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren tussen de 12 en 27 jaar. Koningin Máxima wordt erevoorzitter van MIND Us. De lancering vindt plaats aansluitend op een werkbezoek dat Koningin Máxima en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brengen en in het teken staat van de mentale gezondheid van jongeren. Het werkbezoek vindt plaats bij Quardin in Rotterdam. Quardin biedt ruimte aan jongeren om aan hun talenten te werken om zo hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen te vergroten. Dat meldt het Koninklijk Huis. 

De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Eén op de zeven jongeren heeft last van depressieve gedachten en één op de drie ervaart prestatiedruk. 75 procent van de psychisch klachten ontstaat voor het 25e levensjaar. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. MIND Us is met steun van MIND opgericht.

Mentale gezondheid jongeren 

Koningin Máxima en staatssecretaris Van Ooijen krijgen les van jongeren van het ROC Zadkine, de Nederlandse jeugdraad en jongeren betrokken bij de Gezonde Generatie over mentale gezondheid in het onderwijs. Ook gaan zij in gesprek met een lid van het nieuwe jongerenpanel mentale gezondheid, dat door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is opgericht om jongeren nadrukkelijk te betrekken bij het maken van plannen over mentale gezondheid. Vervolgens bezoeken Koningin Máxima en staatssecretaris Van Ooijen drie initiatieven die zich richten op de mentale gezondheid van jongeren in hun vrije tijd. Ze krijgen een toelichting op Join Us, een initiatief om eenzaamheid van jongeren tegen te gaan door fysieke of digitale sociale ontmoetingen te organiseren. In de muziekstudio’s van Quardin horen Koningin Máxima en staatssecretaris Van Ooijen over het belang van muziek voor de mentale gezondheid van jongeren. Daarna vertellen een turnster en een kickboxer over het project Move2beyou waarbij jongeren leren zich te uiten door middel van sport. Aansluitend wonen Koningin Máxima en staatssecretaris Van Ooijen een brainstormsessie bij over de rol van sociale media in het doorbreken van taboes, het bevorderen van veerkracht en het vinden van (anonieme) steun bij mentale uitdagingen.

MIND US 

Tijdens een plenaire bijeenkomst spreken de bestuursleden van MIND Us over de doelstellingen van de stichting en de plannen voor de komende periode. Aansluitend lanceert Koningin Máxima samen met enkele jongeren officieel stichting MIND Us en houdt zij een korte toespraak.

Door: Nationale Onderwijsgids