VO-raad wil minder uitgebreid praktijkexamen vmbo wegens achterstand

Het komende centraal examen voor leerlingen van het vmbo zou moeten worden 'afgeslankt'. De leerlingen moeten daardoor meer tijd krijgen om echt de vaardigheden te leren voor het werk dat ze hopen te gaan doen, bijvoorbeeld in de bouw. Door de maatregelen als gevolg van de coronacrisis hebben ze nu nog veel te weinig praktijkles gehad. Dat zei Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, op Radio1.

Het examen is enorm tijdrovend en door afslanking zou er meer praktijkles kunnen worden gegeven, aldus Rosenmöller. Hij denkt dat de vaardigheden ook op andere manieren kunnen worden getoetst en dat examinatoren flexibeler moeten kunnen zijn om te oordelen.

De achterstand is volgens hem heel moeilijk in te halen, ook al omdat het examen al in het voorjaar is. Het examen moet minder een doel op zich zijn, aldus Rosenmöller. Het belangrijkste is dat de leerlingen vaardigheden in huis krijgen waarmee ze goed kunnen doorstromen naar het mbo.

Examens schrappen

In het AD pleit de Stichting Platforms vmbo (SPV) voor het schrappen van examens. Voorzitter Jan van Nierop zei tegen het ANP helemaal geen examens te willen dit schooljaar. Die tijd kan volgens hem wel anders worden gebruikt, namelijk gewoon voor les in timmeren, lassen en ander vakmanschap. "Het vmbo-examen is ook geen drie uur in een gymzaal zitten, maar het zijn zestien klokuren plus voorbereidingen op en oefenen van examens."

Anders toetsen

Ook Van Nierop denkt dat de vaardigheden waar het in het beroepsonderwijs vooral om gaat, zoals een maaltijd verzorgen en uitserveren in een restaurant, een auto repareren of meubels maken, prima anders kunnen worden getoetst. Zijn organisatie doet onderzoek naar de situatie, en naar de wensen onder de leerkrachten. De uitkomsten van het onderzoek hoopt hij uiterlijk 1 november aan te bieden aan de onderwijsminister.

Door: ANP