Harde lockdown: begrip op scholen, verbazing bij kinderopvang

De reacties stromen binnen op het nieuws dat Nederland vanaf middernacht hoogstwaarschijnlijk in een harde lockdown terechtkomt. De scholen zullen vanaf woensdag hun deuren moeten sluiten en ook de kinderopvang gaat dicht. Er is zowel begrip als verbazing. Dit melden ANP en NOS.

Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-Raad, geeft aan begrip te hebben voor de aanstaande lockdown en wat dit betekent voor de scholen. “Ik denk dat er op de scholen overwegend begrip is”, liet hij weten op NPO Radio 1. De scholen zullen tot en met 19 januari online onderwijs moeten gaan geven. Volgens Rosenmöller gaat dit om een relatief korte periode, gezien het feit dat de kerstvakantie er nog tussendoor komt. “De scholen zullen de paar dagen voor de vakantie benutten voor het voorbereiden van thuisonderwijs”, zegt hij. “Daar gaan we vanaf 4 januari volop mee aan de slag.” Wel maakt Rosenmöller zich grote zorgen over leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs: "Voor de kwaliteit van het onderwijs is dit niet goed. Bestaande achterstanden zullen verder oplopen, dat is zorgelijk in een schooljaar zoals we dat nog nooit gehad hebben."

Verbazing bij kinderopvang

Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink, de belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, laat weten verbaasd te zijn door het nieuws dat kinderopvangorganisaties ook dicht moeten. “Dat die erbij betrokken worden verbaast me wel enigszins”, zegt hij op NPO Radio 1. “Vooral omdat ouders met jonge kinderen in een spagaat terechtkomen die niet op te lossen is.” Hij vreest dat ouders deze keer minder bereid zullen zijn tot het doorbetalen van de opvangkosten dan tijdens de lockdown in het voorjaar. Dit kan er voor zorgen dat kinderopvangorganisaties in de problemen komen. Hij hoopt dan ook dat het kabinet snel duidelijkheid zal geven over eventuele compensatie voor ouders.

Door: Nationale Onderwijsgids