Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Ongeveer 160 derdejaarsleerlingen van bijna 40 scholen uit heel Nederland doen 5 juni mee aan de landelijke finale van de Technasium Top Award 2018. Op deze dag pitchen de teams hun inventieve preventiemethoden om een wereldwijde virusuitbraak te voorkomen. Een deskundige jury bepaalt vervolgens welke team de awards mee naar huis nemen. Dit meldt Stichting Technasium.

De Technasium Top Award daagt derdejaars havo en vwo-leerlingen uit een bètatechnische opdracht uit te voeren in wedstrijdvorm. De opdracht heeft altijd een maatschappelijk tintje. Dit jaar is infectioloog Eric van Gorp van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC en vanuit Stichting Cirion de opdrachtgever van de Technasium Top Award. Hij heeft de leerlingen gevraagd om na te denken over creatieve manieren om een wereldwijde virusuitbraak te voorkomen. 
 
Virusuitbraken horen namelijk helaas nog steeds tot de orde van de dag. Zo is er na de ebola-uitbraak van een paar jaar geleden op dit moment een nieuwe ebola-uitbraak in Afrika en ook de uitbraak van het zika-virus zorgde twee jaar geleden voor slachtoffers in onder meer Midden- en Zuid-Amerika. Dit zijn nog maar twee voorbeelden van de virussen die vandaag de dag nog steeds actief zijn. Het is dus van groot belang om alert te zijn, voortdurend onderzoek te blijven doen én om kennis en bewustzijn hierover te verspreiden.
 
Van januari tot april zijn bijna vierduizend technasiumleerlingen acht weken lang op hun eigen school bezig geweest met de opdracht. Via schoolfinales is bepaald welke teams naar de landelijke finale gaan. Deze teams mogen 5 juni hun ideeën pitchen met behulp van een wetenschappelijke poster. Er zijn prijzen te winnen voor het meest vernieuwende en voor het beste inhoudelijke idee. Ook doen de leerlingen mee aan de Viruskennerquiz; want wie heeft er eigenlijk het meeste opgestoken over virussen? Daarnaast brengen de leerlingen deze dag nog een bezoek aan het tech-event Night of the Nerds, dat onderdeel is van de Dutch Technology Week.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids