Logo_amber_alert_logo

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: 'Joepie de poepie' van Ome Willem komt in Dikke Van Dale 

De termen ‘joepie de poepie’ en ‘grote grijze geitenbreier’ uit het oude televisieprogramma De Film van Ome Willem krijgen een plekje in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon van het woordenboek dit weekend gemeld in het programma Volgspot.

 

Dinsdag: Mag iedereen zomaar een school oprichten? 

Forum voor Democratie wil na de zomer op verschillende plekken in het land ten minste drie tot vijf particuliere basisscholen openen. In het Gelderse Kesteren komt een nieuwe orthodox-christelijke school. Er zijn landelijk genoeg plannen om nieuwe scholen uit de grond te stampen, maar mag dat zomaar? Mag iedereen die dat wil een school oprichten?

 

Woensdag: Schietpartij bij school in Zoetermeer, 17-jarige jongen raakt daarbij gewond

Een 17-jarige jongen uit Delft is dinsdagmiddag bij een schietpartij op een parkeerterrein in de buurt van het mboRijnland in Zoetermeer gewond geraakt. De jongen is zelf naar het ziekenhuis gegaan en daar is hij met spoed behandeld. De politie is nog op zoek naar meerdere verdachten.

 

Donderdag: Technasium verwelkomt vanaf komend schooljaar vier nieuwe scholen

Vanaf komend schooljaar mogen vier middelbare scholen officieel het predicaat Technasium voeren. Havo- en vwo-leerlingen kunnen vanaf dat moment voor het Technasium ook terecht op Minkema College in Woerden, Oranje Nassau College Parkdreef in Zoetermeer, Rodenborch College in Rosmalen en Sint-Maartenscollege in Maastricht. Ze hebben in het afgelopen jaar aangetoond te voldoen aan de kwaliteitseisen die door Stichting Technasium worden gesteld om het predicaat te ontvangen. Op 1 juni 2022 is het predicaat officieel aan de nieuwe scholen uitgereikt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor alle technasiumscholen. 

 

Vrijdag: Politie zoekt met man en macht naar vermiste 9-jarige Gino

Veel scenario’s zijn nog mogelijk in de zaak rond de vermissing van de 9-jarige Gino. De politie investeert momenteel in buurtonderzoek en het veiligstellen en uitlezen van camerabeelden, zegt een politiewoordvoerder vrijdagochtend.

Door: Nationale Onderwijsgids