Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Van 1 tot en met 8 juni vindt weer de Landelijke Actieweek Thuiszitters plaats. In deze week zijn er diverse activiteiten rondom thuiszitters en de aanpak van deze problematiek. Want ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren zitten er nog steeds veel jongeren thuis. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Langdurige thuiszitters zijn leerlingen die langer dan 3 maanden ongeoorloofd niet naar school zijn geweest. In het schooljaar 2016/2017 waren dat er 4.215. Van deze 4.215 thuiszitters gaat het bij 1.700 meldingen om situaties van absoluut verzuim. Bij absoluut verzuim is een leerplichtig kind niet ingeschreven op een school. In de overige 2.515 gevallen gaat het om relatief verzuim langer dan drie maanden. Een leerling staat dan wel ingeschreven op school, maar is niet aanwezig tijdens les- of praktijktijd. 
 
De Landelijke Actieweek Thuiszitters is een week vol activiteiten, georganiseerd door het Steunpunt Passend Onderwijs VO van de VO-raad samen met diverse partners. Tijdens de actieweek zijn er regionale bestuurlijke bijeenkomsten en ontmoetingen tussen onderwijs en zorg. Scholen en andere instanties die met jongeren werken kunnen deze actieweek aangrijpen om een activiteit rondom de preventie en het terugdringen van thuiszitters te organiseren. 
 
Het doel: in 2020 mag geen enkel kind langer dan drie maanden thuiszitten zonder passend aanbod in onderwijs en/of zorg. In 2016 is door staatssecretaris Dekker van Onderwijs en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid samen met de PO-raad, de VO-raad, het ministerie van Veiligheid en Justitie en VNG een pact gesloten om het aantal thuiszitters omlaag te brengen. Voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert heeft in dit pact een leidende rol.
 
De landelijke actieweek wordt georganiseerd door het Steunpunt Passend Onderwijs VO van de VO-raad, samen met de PO-Raad, de MBO-raad, de VNG, de ministeries Onderwijs en Volksgezondheid, Gedragswerk, Ingrado, het NJI, Ouders & onderwijs, LECSO, IederIn, LAKS, het NCJ, de Raad van de Kinderbescherming, Lansbrekers, Bureau Onderwijsconsulenten en de Inspectie van Onderwijs.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids