Normal_werkloos__platzak

MBO Raad-voorzitter Ton Heerts roept jongvolwassenen die al langdurig thuiszitten en toch een opleiding willen volgen op zich aan te melden bij een school: "Mbo-scholen staan ook klaar voor jou!" Dit zegt hij tijdens de Landelijke Actieweek Thuiszitters, die plaatsvindt van 1 tot en met 8 juni. Dit meldt de MBO Raad.

In 2016 is door staatssecretaris Dekker van Onderwijs en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid samen met de PO-raad, de VO-raad, het ministerie van Veiligheid en Justitie en VNG een pact gesloten om het aantal thuiszitters omlaag te brengen. Voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert heeft in dit pact een leidende rol. Langdurige thuiszitters zijn leerlingen die langer dan 3 maanden ongeoorloofd niet naar school zijn geweest. In het schooljaar 2016/2017 waren dat er 4.215.
 
Het mbo ondersteunt diverse initiatieven om thuiszitters richting het onderwijs te motiveren. Zo hebben mbo-scholen zich de afgelopen vijftien jaar sterk ingezet om het aantal voortijdig schoolverlaters in Nederland terug te dringen. Het mbo biedt jongeren van 16 of 17 jaar die vallen onder de kwalificatieplicht, op verschillende manieren ondersteuning. Op die manier wordt voorkomen dat jongeren zonder diploma het onderwijs verlaten. Heerts: "Een mbo-diploma geeft iedereen een goede start op de arbeidsmarkt. Maak daar gebruik van en bespreek met scholen in jouw regio wat zij voor jou kunnen betekenen."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids