Thuiszitterspact 's-Hertogenbosch al erg succesvol

Het aantal leerplichtige jongeren in de gemeente ’s-Hertogenbosch dat geen onderwijs volgt, is in het schooljaar 2020-2021 met 60 procent gedaald. Dit resultaat is vooral te danken aan de vernieuwende aanpak van het Thuiszitterspact, waarin samen met de jongeren en hun ouders wordt gezocht naar een passende oplossing. Dit meldt de gemeente s'-Hertogenbosch. 

Het Thuiszitterspact is een samenwerking tussen partijen in het onderwijs, GGD, Farent en gemeente. In november 2020 zetten zij hun handtekening onder het pact, die staat voor een nieuwe aanpak van schoolverzuim. Deze aanpak bestaat uit zes bouwstenen. Naast onder meer het stimuleren van aanwezigheid en het vroegtijdig signaleren van schooluitval gaat het daarbij ook om het contact met de jongeren en hun ouders. Samen met hen wordt steeds gekeken naar wat er mogelijk en nodig is om er voor te zorgen dat de jongere weer naar school gaat.

Thuiszitterspact 

Dat jongeren een belangrijke rol binnen het Thuiszitterspact hebben, stond voor de deelnemende partijen vooraf al vast. Niet voor niets hebben ze de Adviesraad Eigenwijsheid van het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) gevraagd om kritisch mee te lezen. In haar advies geeft deze raad – een groep jongeren van 13 tot 24 jaar die of thuiszitter zijn of zijn geweest – aan dat jongeren heel goed actief mee kunnen denken in een plan van aanpak en soms zelfs de leiding daarin kunnen nemen.

Wethouder Ufuk Kâhya van Talentontwikkeling: “Het betrekken van de ervaringen van de jongeren maakt de nieuwe aanpak uniek. Maar nog belangrijker: het blijkt te werken. Kijk maar naar de resultaten. Het aantal thuiszitters daalde vorig jaar met 60 procent. Met deze aanpak zorgen we dat elk kind een passende plek vindt.”

Hoewel de bouwstenen binnenkort nog officieel moeten worden vastgesteld, is er het afgelopen jaar al mee gewerkt. Dat leidde meteen al tot een afname van het aantal thuiszitters met 60 procent. Waar in 2019-2020 90 jongeren niet ingeschreven stonden op school, waren dat er een jaar later nog maar 30. Het aantal jongeren dat wel ingeschreven stond, maar voor langere tijd uitgevallen was, nam in diezelfde periode af van 33 naar 11. Uiteindelijk is het de bedoeling dat geen enkel kind in de gemeente ’s-Hertogenbosch langer dan drie maanden thuiszit zonder passend aanbod van onderwijs of zorg.

Aan de voordeur 

Naast het Thuiszitterspact dragen nog meer maatregelen succesvol bij aan het terugdringen van het aantal thuiszitters. Zo zoeken medewerkers van et Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) de thuiszittende jongeren actief op om met hen in gesprek te gaan. Ze doen dat op plekken waar de jongere het meest op zijn gemak is. Om ervoor te zorgen dat ze ook tijdens corona in contact blijven met de jongeren, ontmoeten de medewerkers de jongeren nu aan de voordeur.

Traject op Maat

Ook Traject op Maat (T.O.M.) heeft als doel jongeren op een passende onderwijs plek te krijgen. In 2020-2021 namen 164 jongeren deel aan dit traject. Dat is een toename van 60 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Door: Nationale Onderwijsgids