Logo_netwerk__samen__samenwerken

Dit jaar zal het aantal kinderen dat thuis zit zonder onderwijs toenemen “met honderdtallen”. Dat zegt aanjager van het Thuiszitterspact Marc Dullaert. In het Thuiszitterspact beloven onderwijs, gemeenten en zorg het aantal thuiszitters te verminderen. Dat lijkt dus niet het gewenste effect te hebben. Dit meldt NRC.

De laatste vijf jaar is het aantal onderwijsvrijstellingen voor kinderen met complexe problemen gestegen van 3.107 naar 5.537. Daarnaast gingen vorig jaar bijna 4.300 kinderen langer dan drie maanden niet naar school. 5.100 kinderen waren helemaal niet bij een school ingeschreven. Het lijkt alsof het Thuiszitterspact het tegenovergestelde bereikt dan waarvoor het was opgericht. Maar volgens Dullaert komt de stijging doordat gemeenten leerplichtige kinderen nu beter in het vizier hebben.
 
Dullaert signaleert dat het grootste probleem is dat er niet goed wordt samengewerkt tussen scholen, gemeenten en jeugdzorg. Het geld is er wel. Elke partij heeft zijn eigen potje gekregen van de overheid. De scholen hebben geld voor onderwijs, de gemeenten betalen voor de zorg. Samenwerken hierin kan het aantal thuiszitters terugdringen. In zo’n 60 procent van de gemeenten gaat het goed, volgens Dullaert.
 
Met de vier grote steden zijn al afspraken gemaakt om het aantal vrijstellingen de komende vier jaar jaarlijks met 10 procent terug te dringen. Dullaert is momenteel aan het lobbyen bij de 32 middelgrote steden om soortgelijke afspraken te maken.
 
In zijn laatste zes maanden als aanjager wil Dullaert zich richten op schooluitval. Hij is van mening dat scholen en gemeenten daar veel meer tegen zouden kunnen doen dan nu het geval is.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids