Normal_biologie_middelbare_school_docent_leerling_scholier_voortgezet_onderwijs_beta

In het schooljaar 2014/2015 is in Roermond Agora van start gegaan. Agora biedt leerlingen van vmbo tot en met gymnasium persoonlijke leerroutes zonder vakken, lesrooster, cijfers, lesmethoden en rapporten. Steeds meer scholen kiezen voor persoonlijk onderwijs. Het onderwijsmodel Agora wordt komend schooljaar ook op andere scholen geïmplementeerd. Dit meldt De Limburger.

Agora-onderwijs is 3,5 jaar geleden in Roermond van start gegaan. Dit jaar doen de eerste leerlingen die dit gepersonaliseerd onderwijs gevolgd hebben officieel examen. In navolging van Roermond willen nu ook scholen in Culemborg, Nijmegen, Groesbeek, Zevenaar en Heythuysen het Agora-onderwijs implementeren.
 
Het model dat Agora uitvoert is vergeleken met andere Nederlandse scholen bijzonder. Op de school zitten momenteel 180 leerlingen. Bijzonder is ook dat alle niveaus (vmbo, havo en vwo) niet gescheiden zijn. In overleg met hun coach kiezen de kinderen zelf wat ze tijdens onderzoeksprojecten (challenges) onderzoeken. Daarbij hebben ze de keuze uit verschillende onderwerpen. Die keuzevrijheid is vooral in de eerste jaren erg groot. Ook hebben de scholieren de ruimte om in hun eigen tempo te leren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids