Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

De eerste basisschool in de Zaanstreek gaat na de herfstvakantie over op een vierdaagse schoolweek. Scholenkoepel Zaan Primair had al eerder, samen met scholenkoepel Agora, aangegeven dat het water hen aan de lippen staat vanwege het schrijnende lerarentekort en dat voor meerdere basisscholen in de Zaanstreek overwogen wordt een kortere schoolweek in te voeren. Dit meldt NOS.

De leerlingen van groep 5 blijven vanaf de herfstvakantie zeven weken lang op de vrijdag thuis en missen één keer een halve dag. Om welke school het gaat, is niet bekend.
 
Eerder gaf Rien Spies van de Zaanse scholenkoepel Agora al aan: "Op plekken waar het niet anders kan gaan we dit (vierdaagse schoolweek, red.) mogelijk op korte termijn doen. Alle mensen die op dit moment voor de klas kunnen staan, staan voor de klas. Dus op het moment dat er iemand uitvalt hebben we daar geen oplossing voor. We krijgen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt'', zegt Spies.
 
Wettelijk gezien kan een school zeven keer per jaar een lesweek van vier dagen inplannen. De scholenkoepel weet dat het met de extra halve vrije dag officieel in overtreding is, maar "aan het onmogelijke kan niemand gehouden worden".
 
De onderwijsinspectie heeft er wel begrip voor dat het soms niet lukt op tijd een vacature te vervullen en zegt er niet op uit te zijn sancties op te leggen. De school moet intussen wel een plan van aanpak laten zien, waarin staat wat er al is gedaan om nieuwe docenten binnen te halen en waar men nog mee bezig is.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids