Normal_ipad__tablet__onderwijs__docent__leerling__uitleg__ipad_onderwijs__digitaal

Gepersonaliseerd onderwijs Agora komt voorlopig nog niet in Heythuysen. Er bleken te weinig aanmeldingen te zijn. Agora in Roermond, die het schooljaar 2014/2015 van start is gegaan, kreeg juist een recordaantal aanmeldingen. Agora biedt leerlingen van vmbo tot en met gymnasium persoonlijke leerroutes zonder vakken, lesrooster, cijfers, lesmethoden en rapporten. Dit meldt De Limburger.

Voor de toekomstige locatie in Heythuysen hadden zich negen leerlingen aangemeld. Voor de school in Roermond 88. Volgens de locatiedirecteur van Heythuysen ligt het lage aantal meldingen niet aan het concept maar wellicht meer aan koudwatervrees. Begin dit jaar werd bekend dat het onderwijsmodel Agora komend schooljaar ook op andere scholen geïmplementeerd zou gaan worden, zoals in Culemborg, Nijmegen, Groesbeek, Zevenaar en dus ook Heythuysen. 
 
Agora-onderwijs is 3,5 jaar geleden in Roermond van start gegaan. Dit jaar doen de eerste leerlingen die dit gepersonaliseerd onderwijs gevolgd hebben officieel examen. Het model dat Agora uitvoert is vergeleken met andere Nederlandse scholen bijzonder. Op de school zitten momenteel 180 leerlingen. Bijzonder is ook dat alle niveaus (vmbo, havo en vwo) niet gescheiden zijn. In overleg met hun coach kiezen de kinderen zelf wat ze tijdens onderzoeksprojecten (challenges) onderzoeken. Daarbij hebben ze de keuze uit verschillende onderwerpen. Die keuzevrijheid is vooral in de eerste jaren erg groot. Ook hebben de scholieren de ruimte om in hun eigen tempo te leren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids