JenaXL uit Zwolle wint 3M Science Challenge

Met hun ontwerp 'BattyXL' hebben leerlingen van JenaXL uit Zwolle dinsdag 18 april de 3M Science Challenge 2017 gewonnen. De scholieren bedachten een manier om reststroom uit lege batterijen te halen om zo je telefoon gratis te kunnen opladen. Dit meldt 3M Nederland.

De jaarlijkse wedstrijd is bedoeld om middelbare scholieren te interesseren voor wetenschap en techniek en hen met de klas oplossingen te laten bedenken voor allerlei problemen in de wereld. Bijvoorbeeld luchtvervuiling, onveiligheid, drugsgebruik of vervuld drinkwater.

Dit jaar meldden zich ruim driehonderd scholen aan voor de challenge. Zij moesten een video maken van hun idee waarop klasgenoten, vrienden en familie maar ook een professionele jury konden stemmen. Criteria daarbij waren innovatie, relevantie, uitwerking en presentatie. Uiteindelijk koos de jury zes finalisten uit die hun idee op 18 april in Delft kwamen pitchen voor publiek en jury.

JenaXL won met zijn project BattyXL een cheque van 10.000,- euro. Als tweede eindigde het Cambium College uit Zaltbommel met project Glow in the smoke. Dat leverde 5000 ,-euro op. Nummer drie tot en met zes kregen elk 2500,- euro. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids