Normal_afbeelding_4_brandaan_werkbezoek

Speciaal basisonderwijsschool De Reis van Brandaan in Eindhoven kreeg vorig week bijzonder bezoek. De school ontving Youssef Louakili van het ministerie van OCW. Eerder deze maand deed een speciale delegatie van het Zuid-Koreaanse ministerie van Onderwijs de school een bezoek aan. Reden is de vernieuwende manier waarop wetenschap- en techniekonderwijs wordt aangeboden op de school. Dit meldt TechniekTalent.

De W&T lesactiviteiten stonden, hoe kan het ook anders, in het teken van Sinterklaas. Werken met schaduwen, het maken van een pepernotenschieter, lichtjes maken voor Piet zodat hij alles op het dak goed kan zien. Maar ook; onderzoeken wat de lekkerste pepernoten zijn, het beantwoorden van creatieve denkvragen rondom de Sint en zelf schoenen maken van kranten.

De komende tijd nemen de Koreanen in meerdere landen een kijkje om zich te oriënteren op onderwijsvernieuwingen. Ze zijn onder de indruk van de manier waarop de Reis van Brandaan Wetenschap & Techniek (W&T) heeft verweven in het lesaanbod. Een filmploeg legde eerder de les vast voor een documentaire op de Zuid-Koreaanse televisie. Met een beetje geluk wordt de documentaire binnenkort door zo’n miljoen kinderen en hun leerkrachten bekeken.

Youssef Louakili, afdelingshoofd Bestuur & Stelsel bij de directie Primair Onderwijs bij het ministerie van OCW bezocht de school omdat De Reis van Brandaan eerder dit jaar werd uitgeroepen tot winnaar van de TechniekTrofee 2018. Op De Reis van Brandaan doet iedereen mee met Wetenschap & Techniek. Vanuit een doordachte en planmatige aanpak ondersteunt de W&T-coördinator met een ‘talentgroep’ van leerkrachten het complete schoolteam. Hierdoor krijgen alle leerlingen op deze school W&T-onderwijs dat aansluit op hun niveau en interesses. De leerlingen ontwikkelen zich met behulp van eigentijdse, uitdagende en aansprekende W&T-lessen, in het bijzonder op sociaal-emotioneel gebied.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids