Normal_sm

Ruim 140 jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar ontvangen op woensdag 14 november 2018 een ScienceMakers Award. In museum Corpus te Oegstgeest worden zij gehuldigd voor hun prestatie op het gebied van wetenschap, techniek en maken. De jongeren hebben afgelopen jaar uiteenlopende nationale of internationale wedstrijden gewonnen. Met de ScienceMakers Award worden deze winnaars elk jaar extra in het zonnetje gezet. Dit jaar is het de vierde editie van ScienceMakers. Het Techniekpact wil hiermee de waardering voor hun talent onderschrijven en andere jongeren inspireren voor wetenschap en techniek. Dit meldt Techniekpact.

ScienceMakers hebben hun talent ontdekt en zijn daarmee aan de slag gegaan op alle niveaus en hebben fantastische dingen gemaakt. De winnaars van deze wedstrijden mogen zich ScienceMaker noemen. Ze zijn daarmee ambassadeurs die staan voor inventiviteit, voor nieuwsgierigheid, voor ontdekken en voor het volgen van je passie. Deze elementen zijn de voedingsbodem voor het ontstaan van innovatieve ideeën. ScienceMakers zullen overal in het land hun leeftijdgenootjes inspireren om ook op ontdekkingstocht te gaan in de wereld van wetenschap, techniek en maken. Dat is belangrijk om te zorgen voor voldoende goed geschoolde werknemers in de toekomst. 
 
Nog altijd kampt de technische sector met een groot tekort aan goed opgeleide vakmensen. Het aantal jongeren dat kiest voor een bètatechnische richting ligt nog altijd niet op het niveau om te voldoen aan de vraag van de technische arbeidsmarkt. Het aandeel eerstejaars mbo-studenten in de bètatechniek lag in schooljaar 2017/2018 op 29 procent. In het hoger beroepsonderwijs ligt het aandeel van eerstejaars studenten dat kiest voor bètatechniek op 25 procent en voor het wetenschappelijk onderwijs op 36 procent (studiejaar 2017/2018). Om meer jongeren voor techniek te inspireren worden er in het hele land wedstrijden op het gebied van wetenschap, techniek en maken georganiseerd. ScienceMakers is het podium om deze prestaties landelijk zichtbaar te maken en het belang van techniekonderwijs te promoten.
 
Een groot deel van de projecten van de ScienceMakers krijgen woensdag de 14e een plekje in Museum Corpus. Met het tonen van hun projecten en ideeën kunnen ze onderling kennis uitwisselen en elkaar inspireren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids