Normal_examen__engels__eindexamen__kiezen__scholieren

Een 16-jarige scholiere van het Amersfoortse Corderius College is dankzij de hulp van haar school niet per direct het land uitgezet. De leerlinge zou binnen twee weken terug moeten naar Tsjetsjenië, maar daar stak de school een stokje voor. Nu kan ze binnenkort gewoon in Nederland examen doen. Dat meldt Verus.

Een dag nadat op de school de kick-off van het examen plaatsvond, werd de scholiere overgeplaatst naar Detentiecentrum Zeist. Volgens rector Egbert Boerma van het Corderius College was die timing erg ongepast, zo vlak voor de examenperiode. De school besloot daarom de situatie voor te leggen aan staatssecretaris Dijkhoff. De fractie van de ChristenUnie besloot daarop dat deze manier van handelen niet in lijn is met het Kinderpardon. De scholiere wordt nu niet eerder uitgezet totdat zij haar diploma in handen heeft.

Boerma denkt dat de leerlinge met een diploma veel meer kans maakt op een betere toekomst in Tsjetsjnië, omdat een Nederlands diploma ook internationaal waarde heeft. Bovendien is hij van mening dat zij anders terugkijkt op Nederland nu zij een kans krijgt om haar schoolopleiding af te ronden. De rector zegt dat de school niet anders kon dan actie ondernemen. Betrokkenheid staat op het Corderius College hoog in het vaandel. Opkomen voor deze scholiere raakt daarmee de kern van de christelijke identiteit, aldus Boerma.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids