Normal_ict_digitaal_computer_muis

De technologie gaat sneller dan ict-leraren kunnen bijbenen. Naast een ontwikkelingsachterstand blijkt er ook een schreeuwend tekort aan ict-docenten te zijn. Bedrijven nemen daarom steeds meer de taak van het onderwijs over en geven zelf les aan scholieren om tegemoet te komen aan de behoefte aan goedgeschoolde ict'ers. Dit meldt De Stentor.

Scholieren op het voortgezet onderwijs krijgen weinig ict-lessen. Volgens Kennisnet, de publieke organisatie voor onderwijs en ict, biedt slechts één op de drie middelbare scholen zelf ict-lessen aan. De kwaliteit hiervan is niet denderend. Docenten voelen zich ook niet bekwaam. “Het is een feit dat de technologie sneller gaat dan zij kunnen bijbenen’’, zegt Frans Schouwenburg van Kennisnet. Inmiddels zijn er nog maar 335 ict-docenten actief, terwijl de opleiding hiervoor in 2000 gestopt is. 
 
Kennisnet ziet steeds vaker dat bedrijven het ict-onderwijs overnemen. Bedrijven zitten te springen om programmeurs'', stelt Frans Schouwenburg. Het snelgroeiende ict-bedrijf Topicus bijvoorbeeld geeft op vrijdagmiddag les aan scholieren in het voortgezet onderwijs. Volgens Christian Mast van Topicus is dit nodig om op termijn het tekort aan goed geschoolde ict'ers terug te dringen. “Scholieren moeten veel jonger kennismaken met informatica zodat ze een bewustere keuze kunnen maken voor bijvoorbeeld een ict-opleiding op hbo-niveau.’’
 
Volgens Ramon Moorlag, voorzitter van de vakvereniging van ict-docenten, is het goed maar ook gevaarlijk dat het bedrijfsleven het ict-onderwijs overneemt. Hij wil via de universiteit een ict-cursus regelen, zodat docenten een aantekening ict kunnen krijgen. Want de enige manier waarop docenten nu bevoegd les kunnen gaan geven in ict is via een master aan de universiteit.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids