Mbo-studenten Zwolle kunnen lesprogramma brandweerondersteuning volgen

In samenwerking met Veiligheidsregio IJsselland en Stichting Brandweeropleidingen Bogo, hebben de mbo-instellingen Landstede MBO en Deltion in Zwolle een nieuw keuzedeel ontwikkeld. Namelijk "Verdieping brandveiligheid en ondersteunen van de brandweer’’.  Hiermee willen de instellingen een aantrekkelijk keuzedeel aanbieden waarmee er nieuwe brandweerlieden kunnen worden ingezet, aldus Dalfsennet.

Een keuzedeel is onderdeel van een opleiding, waarmee studenten hun kennis kunnen verbreden of zich kunnen verdiepen in een bepaald vakgebied. In het desbetreffende keuzedeel komen verschillende onderdelen aan de orde, waaronder brandpreventie en het aanpakken van (kleine) incidenten. Studenten leren ook hoe ze de brandweer ter plekke kunnen ondersteunen. Het keuzedeel wordt afgesloten met een eindtoets, daarna ontvangen de studenten hun certificaat.

Samenwerking met BOGO 

Suzan Ingelse is de directeur van College Mobiliteit, Logistiek en Veiligheid Deltion College. “Als mbo-instellingen werken we al jaren samen met BOGO en leveren we graag een bijdrage aan de ontwikkeling van hun medewerkers. Met dit keuzedeel geven we nu ook jongeren in opleidingen de kans om kennis te maken met het werken bij de brandweer. Tegelijkertijd doen we een beroep op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid; we bieden ze de mogelijkheid iets te doen voor een ander”, zo stelt zij.

Praktijkgericht

Tom Valk, de directeur van Landstede MBO vertelt dat er vanuit het onderwijs positief wordt gereageerd over de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven. “Het werkveld heeft in dit geval te kennen gegeven dat het wenselijk is dat beveiligers die een taak hebben rondom brandveiligheid, verdiepende kennis en vaardigheden met zich meebrengen.’’ Dit keuzedeel zorgt voor een goede aansluiting van studenten met de praktijk, volgens Valk.

Vanaf september wordt het keuzedeel aangeboden bij Deltion en Landstede. Deze zal worden aangeboden binnen diverse opleidingen, zoals Defensie, Beveiliging, Handhaving en Facilitaire beroepen. Uiteindelijk zal het voor alle studenten beschikbaar zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema