Mbo-opleidingen aantrekkelijker maken door het bedrijfsleven mee te laten denken

Praktisch opgeleide mbo’ers zijn heel erg nodig in de sectoren techniek en zorg. De lesstof wordt in Brabant sinds kort medebepaald door het bedrijfsleven. De mbo-opleiding in kwestie sluit zo veel beter aan op het bedrijfsleven. Dat meldt EenVandaag.

Het mbo is lang niet meer zo populair als dat het vroeger was. Schooljaar 2020/2021 was volgens het CBS het populairste jaar voor het mbo. 520.000 studenten volgden een mbo-opleiding. Dit schooljaar zijn er nog maar 480.000 mbo-studenten over.

Marc van der Meer is onderzoeker en adviseur van verscheidene mbo-instellingen. Studenten zouden volgens Van der Meer de opleidingen moeten volgen waar veel behoefte is aan personeel op de arbeidsmarkt.

Technologische veranderingen binnen bedrijven 

Alleen is de aansluiting tussen de opleiding en het bedrijfsleven een probleem. De school moet inspelen op de technologische veranderingen binnen bedrijven, en dat is nu vaak nog lastig.

Grote steden 

Mbo-studenten zijn wel in de grote steden te vinden, maar in de regio’s daaromheen een stuk minder. Hbo-studenten vertrekken ook veel sneller dan mbo’ers. Die laatste studenten vinden het, volgens Van der Meer, nog relatief leuk in de regio.

Mbo-instellingen zouden daarop voorbereid moeten zijn. Stages worden daarom een stuk belangrijker. “Als we stages kunnen verbeteren, dan kan je het werkveld veel beter bij de school halen”, aldus Van der Meer.

Omgevingsraad 

Het Koning Willem I College in Den Bosch is al een tijdje bezig met de vraag hoe ze hun opleidingen beter kunnen laten aansluiten op het bedrijfsleven. Ze hebben de Omgevingsraad opgericht. De school zoekt sinds afgelopen zomer vaker de samenwerking met het bedrijfsleven op. Voor de verschillende opleidingen kunnen bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen zelf ideeën inbrengen. Ze mogen zelfs bezwaar indienen als ze het niet eens zijn met een wijziging.

De mbo-instelling heeft als eerste een Omgevingsraad met een beslisfactor voor bedrijven. Andere mbo-instellingen in de regio wachten de beslissingen van de Omgevingsraad eerst even af voordat ze besluiten er ook aan te beginnen.

Dit schooljaar is de Omgevingsraad ook pas actief, dus veranderingen worden pas in het volgende schooljaar verwacht. De regionale opleidingscentra (ROC’s) hoeven daar volgens Van der Meer echt niet op te wachten. Volgens hem zouden de ROC’s het prima kunnen overnemen in hun eigen beleid.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk