Onderwijs en bedrijfsleven gaan al twintig jaar hand in hand dankzij JINC

JINC, de organisatie die zich inzet voor een samenleving waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt, viert dit jaar haar twintigjarig jubileum. Samen met bedrijven, vrijwilligers, basis- en vmbo-scholen heeft JINC in de afgelopen twee decennia al 600.000 leerlingen een steuntje in de rug gegeven op weg naar werk. Dat meldt JINC.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de JINC-projecten, die door heel Nederland worden uitgevoerd, daadwerkelijk impact hebben. Ze vergroten niet alleen de leefwereld van jongeren, maar stimuleren ook hun zelfvertrouwen en zelfbeeld. Door de ontwikkeling van essentiële vaardigheden die niet altijd vanuit huis worden meegegeven, draagt JINC bij aan succesvol onderwijs en een soepele overgang van school naar werk.

Mijlpaal van 100.000 leerlingen 

Het eerste jaar werden 1.400 leerlingen bereikt door JINC. In 2013 behaalde de organisatie de mijlpaal van 100.000 leerlingen in minder dan 10 jaar tijd. In de afgelopen twintig jaar is dat aantal gegroeid naar 600.000. De komende jaren zet JINC vooral in op intensivering; meer jongeren vaker bereiken.  

Projecten

Een van JINC impactvolste projecten, Bliksemstage (destijds onder de naam Roefelen) stamt uit het eerste jaar. Sollicitatietraining werd voor het eerst georganiseerd in 2005. De leerlijn bestaat nu uit negen projecten. Momenteel is JINC druk bezig met een toevoeging aan de leerlijn in 2025 met NetwerkWijzer. Uitbreiding naar het mbo staat op de planning en ook worden er verkennende gesprekken gevoerd over de mogelijkheden verder uit te breiden naar het buitenland (naast JINC België dat is opgericht in 2021). 

JINC onderscheidt zich door al haar projecten te baseren op een combinatie van wetenschappelijk onderzoek en directe input van de werkvloer, wat begint met de ontwikkeling van een impactmodel als kompas. Dit model staat aan de basis van de vormgeving, sturing en evaluatie van de projecten en leerlijnen. Dit proces vormt de kern van JINC's doorlopende kwaliteits- en impactprogramma.

Ter ere van het jubileum blikt JINC terug met inspirerende succesverhalen, interviews en portretten van de mensen achter JINC. Het hoogtepunt van het feestjaar wordt gevormd door een groots verjaardagsfeest, waarmee JINC haar waardering wil uitspreken naar iedereen die heeft bijgedragen aan de strijd in het bereiken van haar missie.  

Baas van Morgen 

Daarnaast markeert dit jaar ook het 10-jarig bestaan van JINC Baas van Morgen, een initiatief dat jongeren de kans geeft om voor één dag de rol van directeur over te nemen. Op 6 juni 2024 zal deze bijzondere dag opnieuw plaatsvinden, en daarmee het jubileumjaar nog specialer maken. Bovendien vieren dit jaar zeven JINC-vestigingen hun 5-jarig bestaan (Amersfoort, Arnhem, Breda, Delft, Groningen, Leiden en Tilburg), terwijl Almere/Flevoland haar 10-jarig jubileum markeert.

Door: Nationale Onderwijsgids