Noorderpoort verplaatst mbo-opleiding naar Groningen Airport Eelde

Noorderpoort verplaatst de mbo-opleiding luchtvaartdienstverlener naar Groningen Airport Eelde. 120 leerlingen krijgen vier dagen per week les in het gebouw van de voormalige Rijksluchtvaartschool. Dat gebeurt vanaf januari 2025. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

De opleiding is nu nog te vinden op de locatie van het Noorderpoort in de Euroborg in Groningen. Leerlingen krijgen daar vanaf volgend jaar nog een dag in de week les. Leerlingen moeten hun vak ook in de praktijk kunnen leren. Daarom verhuizen we de opleiding naar de luchthaven in Eelde, aldus Alidston Munting, teammanager bij Noorderpoort.

Lessen op het vliegveld 

Studenten van het Noorderpoort volgen nu ook al wel lessen op het vliegveld. Omdat dit heel goed werkt, krijgt de opleiding luchtvaartdienstverlener een permanente plek op het terrein van het vliegveld. Het gebouw van de Rijksluchtvaartschool is volledig gerenoveerd en de lessen kunnen daar plaatsvinden.

Verbinding onderwijs en bedrijfsleven 

De verbinding van het onderwijs met het bedrijfsleven vindt Munting belangrijk. Het Noorderpoort werkt daarin ook samen met het Alfa-college, de Hanzehogeschool en de RUG. Het Noorderpoort werkt samen het Alfa-college op het vliegveld aan waterstofprojecten.

NXT Airport Campus 

Op het terrein van de luchthaven wil men een grote campus vestigen. Dat wordt de NXT Airport Campus voor het voortgezet onderwijs, mbo, hbo en de universiteit. Dat de vestiging van het Noorderpoort nu al die kant op verhuist is een goed teken. De nog te realiseren campus moet studenten een omgeving bieden waar ze samen kunnen werken met bedrijven. Een campus is niet nieuw voor Groningen Airport Eelde. De KLM Flight Academy zit al sinds 1954 op de luchthaven. Daar volgen op dit moment 130 studenten hun colleges. Volgend jaar is er plek voor 160 piloten in opleiding.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk