Logo_utrecht

In opvolging van het succesvolle initiatief van de Brede School Academie (BSA) Overvecht, start deze maand een nieuwe BSA-locatie in de Utrechtse krachtwijk Kanaleneiland. In totaal 270 talentvolle leerlingen kunnen nu bij vijf BSA's in de stad deelnemen aan extra taalvaardigheidlessen en vergroten daarmee hun kansen op een succesvolle schoolcarrière. En met effect. Eind groep 8 behoren de leerlingen tot de 25% beste lezers in Nederland. Woensdagmiddag 2 oktober opent Onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp de nieuwe BSA in Kanaleneiland. Daarna praat hij met leerlingen over "de school van de toekomst" in verband met het thema van de Nationale Onderwijsweek: Onderwijs 2.0.


Jeroen Kreijkamp is trots op dit unieke Utrechtse project dat nu voor meer kinderen beschikbaar komt. "De BSA biedt talentvolle leerlingen de extra uren onderwijs en aandacht die ze nodig hebben om het maximale uit zichzelf te halen en beter kunnen doorstromen naar een vervolgopleiding die bij ze past." Door de goede resultaten worden de Brede School Academies in Utrecht door andere gemeenten in Nederland en door het Ministerie met interesse gevolgd.

Talentvolle leerlingen
De ervaringen en inzichten die in Overvecht zijn opgedaan worden gebruikt bij de begin 2013 gestarte Brede School Academies in Zuilen, Ondiep en Hoograven. En nu ook in Kanaleneiland.
Binnen de bijna dertig deelnemende scholen vindt een nauwkeurige selectie plaats van talentvolle leerlingen met HAVO/VWO-potentie. Deelname is vrijwillig maar niet vrijblijvend. De selectie vindt plaats op potentie, motivatie en betrokkenheid van zowel kinderen als hun ouders. 

Resultaat
De gemeente Utrecht investeert in de Brede School Academie vanuit de extra middelen voor leertijduitbreiding die in 2012 door het Rijk beschikbaar zijn gesteld. Na de start twee jaar geleden laten de voorlopige resultaten van het onderzoek door Oberon zien dat BSA-leerlingen beduidend meer voortgang boeken op begrijpend lezen dan de gemiddelde landelijke stijging. Deze conclusie werd eerder in het 2012-onderzoek getrokken en wordt nu in 2013 opnieuw bevestigd. Bij aanvang van de BSA-periode in groep 6 scoren de BSA-leerlingen nog ongeveer op het landelijk gemiddelde. Eind groep 8 behoorden zij gemiddeld tot de 25% beste lezers in Nederland.
 
Brede School Academie
Talentvolle leerlingen uit de groepen 6,7 en 8 die naar het HAVO of VWO kunnen, krijgen op de BSA twee middagen per week les in woordenschat, begrijpend lezen en kennis van de wereld. De BSA biedt onderwijs in kleine groepen door speciaal opgeleide leraren aan gemotiveerde kinderen. De Brede School Academie werkt samen met basisscholen en met scholen voor het voortgezet onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids