Gemeente Utrecht stopt met termen 'hoger' en 'lager' onderwijs

Utrecht is de eerste gemeente die de termen ‘hoger’ en ‘lager’ onderwijs niet meer wil gebruiken. Een nieuw uitvoeringsplan moet gaan zorgen voor meer waardering en een gelijke behandeling voor mbo-studenten. Dat meldt DUB. 

Afgelopen jaar spraken Utrechtse mbo-studenten zich uit over discriminatie in het nachtleven. Dat leidde tot landelijke discussies over de positie van mbo’ers in het studentenleven. De gemeente Utrecht experimenteerde vorig jaar al met een aantal pilots, een kleine groep mbo-studenten kon voor het eerst meedoen aan de Utrechtse Introductietijd, de UIT-Week genaamd. Ook kunnen mbo’ers sinds dit collegejaar voor een studententarief sporten bij sportcentrum Olympos

Een gelijkwaardige positie voor mbo-studenten 

De gemeente wil met het uitvoeringsplan ervoor zorgen dat mbo-studenten een gelijkwaardigere positie krijgen. Ze willen mbo-studenten beter gaan informeren over hun studiekeuze en er wordt in de eigen communicatie niet langer meer gesproken van ‘hoger’ en ‘lager’ onderwijs, maar van mbo, hbo, en wo. Wethouder Dennis de Vries vindt dat er fundamenteel iets moet veranderen in de samenleving zodat het mbo ook als een volwaardige opleiding kan worden gezien, net zoals het hbo en het wo. 

Structurele veranderingen 

Utrecht wil ook structurele veranderingen gaan doorvoeren voor mbo-studenten in het nachtleven, verenigingsleven en studentenleven. Zij gaan daarvoor samenwerken met de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Beide scholen spelen een cruciale sleutelrol voor de organisatie en houden toezicht in het Utrechtse studenteleven. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk