Studenten willen van het stressvolle bindend studieadvies af

Steeds meer studenten komen in de problemen door het bindend studieadvies (BSA). Dat beeld schetst de Nijmeegse Studentenvakbond AKKU. De Studentenvakbond heeft een speciaal meldpunt geopend waar gedupeerden zich kunnen melden. Gelderse hogescholen en universiteiten herkennen zich echter niet in dit beeld. Wel nemen ze de zorgen serieus. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Het BSA werd in het leven geroepen zodat studenten genoeg studiepunten blijven halen om op die manier hun opleiding te kunnen vervolgen. Toch zwelt de kritiek op het systeem steeds meer aan. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil het systeem om de schop gooien omdat het BSA voor veel stress zorgt bij de studenten.

Stress 

Daar kan AKKU zich wel in vinden. “Zeker in de coronaperiode hebben studenten op mentaal vlak echt harde klappen gehad. Je ziet nu dat het BSA, dat voor extra prestatiedruk zorgt, voor steeds meer studenten gewoonweg te veel stress oplevert”, aldus Mo Quirijnen, voorzitter van de bond. Voor corona was de stress al erg, maar dat is nu alleen maar erger geworden.

Nieuwe studenten 

“De nieuwe studenten hebben vaak al veel indrukken te verwerken, zoals wennen aan het universitaire leven, voor het eerst op zichzelf wonen, een onbekende stad of voor sommige zelfs een heel nieuw land. Daar kunnen ze dan niet de stress van het BSA bij gebruiken.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk