Leerlingenvervoer in de gemeente Utrecht staat nog steeds onder druk

De uitvoering van het Utrechtse leerlingenvervoer blijft, ondanks een goede start van het schooljaar, onder druk staan. Het stijgende aantal leerlingen, het grote aantal locaties waar de leerlingen naartoe moeten en het chauffeurstekort zijn de belangrijkste oorzaken voor de problemen. Dat meldt TaxiPro. 

Het aantal leerlingen is flink toegenomen, maar er zijn wel te weinig chauffeurs beschikbaar. Dat is de verklaring van het college van burgemeesters en wethouders (B&W). Er is zelfs een overschrijding van het budget voor leerlingenvervoer.

Komende jaren het leerlingenvervoer beheersbaar houden 

De gemeente Utrecht werkt op dit moment aan een plan voor de langere termijn om het leerlingenvervoer in de komende jaren beheersbaar te houden. Uitgangspunten daarbij zijn het betaalbaar houden van het leerlingenvervoer, het minder ver naar school hoeven reizen en het stimuleren van de zelfstandigheid van leerlingen.

Fietslessen 

De gemeente Utrecht gaat daarbij de samenwerking aan met SportUtrecht. De gemeente wil samen met de sportclub fietslessen geven op scholen. De jongste leerlingen die de fietslessen krijgen zijn 10 á 11 jaar oud. De fietslessen zouden voor deze leeftijdsgroep het meest effectief zijn, omdat de leerlingen oud genoeg en voldoende motorisch ontwikkeld zijn om de lessen ook in de praktijk te kunnen volgen.

Zelfstandig reizen mogelijk maken

Tot slot wil Utrecht de beleidsregel en verordening leerlingenvervoer aanpassen. Daarbij denkt de gemeente aan voldoende aanpassingen om zelfstandig reizen mogelijk te maken. Daarmee hoopt de gemeente het leerlingenvervoer betaalbaar te houden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk