Normal_9846

GRONINGEN - Het European Institute for the Biology of Ageing (ERIBA) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), en het Nederlands Kanker Instituut (NKI), ontvangen gezamenlijk 18 miljoen euro subsidie voor de bouw van een nationale onderzoeksfaciliteit voor onderzoek naar kanker en veroudering in muismodellen. Het project is een van de vijf projecten die financiering krijgen vanuit het Nationale Roadmap-programma voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De vergrijzing in Nederland en andere westerse landen leidt tot een gestage toename van kanker en andere ouderdomsgerelateerde ziekten. Sinds enkele jaren is kanker dan ook de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Om kanker- en verouderingsonderzoek te kunnen verrichten, zijn kwalitatief hoogwaardige muismodellen noodzakelijk. Daarom hebben het NKI en ERIBA - als eersten in Europa - de 'Mouse Clinic for Cancer and Ageing research' (MCCA) opgericht.

De NWO-subsidie voor de bouw van deze onderzoeksfaciliteit biedt de mogelijkheid specifieke muismodellen te ontwikkelen die worden ingezet voor onderzoek naar de oorzaken van kanker en andere verouderingsziekten, en voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen.

Het project omvat ook de opzet van een biobank voor de opslag van biomedische materialen om een doelmatiger gebruik van muismodellen te bevorderen. Dit past in het beleid van het UMCG en de RUG om het wetenschappelijk onderzoek met diermodellen waar mogelijk te vervangen door alternatieven, het aantal te gebruiken diermodellen te verminderen en de onderzoeken te verfijnen om de diermodellen zo min mogelijk te belasten.

© Nationale Onderwijsgids