Normal_52684580513_7a7c77939d_b

Terwijl mbo’ers vorig jaar nog geweerd werden bij introductieweken voor studenten, worden ze in 2023 bij de meeste studentensteden warm verwelkomd. Toch zijn ze zelf nog niet geïnteresseerd in de activiteiten. Volgens mbo-belangenorganisaties kan het nog enkele jaren duren voordat ze dat wel zijn.  Dit meldt Nu.nl.

Tijdens de introductieweken kunnen nieuwe studenten kennismaken met het studentenleven en de stad verkennen. Ook komen ze in aanraking met diverse studentenverenigingen en kunnen ze alvast vriendschappen sluiten met andere nieuwkomers.
 
Momenteel wordt er door middel van pilots gekeken of de toevoeging van mbo’ers aan deze introductieweken werkt. Eerder werd deze groep nog buitengesloten tijdens de activiteiten. Pas na interventie van belangenorganisaties en de lokale politiek, mochten mbo’ers zich voegen bij de andere studenten.
 
Met de verandering wil demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf de gelijkwaardigheid tussen het mbo, hbo en wo vergroten.

Weinig animo

Helaas hebben weinig mbo-studenten zich aangemeld voor de introductieweken. Zo hebben Groningen, Leiden en Maastricht bij elkaar opgeteld nog geen 150 mbo-aanmeldingen, terwijl de KEI-week, EL CID en INKOM elk duizenden deelnemers hebben. In Zwolle daarentegen, hebben meer dan vierduizend mbo'ers zich aangemeld. De stad verwelkomt hen namelijk al jaren en heeft zelfs een aparte introductiedag voor ze georganiseerd. 

Gelijkwaardige behandeling

Volgens Rens Brands, algemeen bestuurslid van JOB MBO, hebben mbo-studenten nog het idee dat de introductieweken alleen voor universiteiten en hbo’ers zijn. "Wij denken dat er wel animo is, maar dat veel studenten het nog niet weten of zich nog niet welkom voelen."
 
Programmamanager Joyce van der Wegen van het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) gelooft ook nog dat de introductieweken nog te gefocused zijn op hbo- en universiteitsstudenten. Om het aantrekkelijker te maken voor mbo’ers moet het programma ook op hun wensen aangepast worden. "Voor inclusie is het belangrijk om niet alleen voor het feestje uitgenodigd te worden, maar ook mee te kunnen dansen."

Tijd

Maar volgens de MBO Raad heeft de verandering ook tijd nodig. "We hebben het hier over een relatief nieuw initiatief", zegt een woordvoerder. Volgens haar is de inclusie al een goed begin. 
 
Volgens de organisatoren van de KEI-week in Groningen duurde het ook een aantal jaren voordat het aantal hbo'ers gelijk was met de universiteitsstudenten. "Onze verwachting is dat dit met mbo'ers ook zo gaat zijn."
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch
Afbeelding: KEIweek