Week 38: Juf op stiekem Eftelingtripje, kinderopvangtoeslag & Miljoenennota

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Juf in hoger beroep na stiekem Eftelingtripje met leerlingen met verstandelijke beperking

Een lerares in het speciaal onderwijs gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Zij was namelijk op staande voet ontslagen nadat de docente afgelopen maart verstandelijk beperkte leerlingen stiekem mee had genomen op schoolreisje naar de Efteling. De rechter oordeelde dat de school gelijk had.

Dinsdag: Studentenvakbond LSVb: ‘Studenten blijven achter in Miljoenennota’

Het lijkt er volgens de Landelijke Studentenvakbond op alsof studenten zijn vergeten bij de Miljoenennota. De armoedemaatregelen van het kabinet lijken jongeren niet te helpen. De verhoging van de huurtoeslag heeft geen effect op studenten, de energietoeslag is karig en vanaf volgend jaar wordt de verhoging van de basisbeurs teruggedraaid.

Woensdag: Hbo-studenten lopen 5.000 euro mis bij doorstroom naar universiteit

Hbo-studenten die doorstromen naar de universiteit, gaan er op achteruit met hun basisbeurs. Bij sommige studenten loopt het gemiste bedrag op tot meer dan 5.000 euro. Lees hier hoe dat zit.

Donderdag: Kamer wil kinderopvangtoeslag verhogen

De Tweede Kamer wil het minimumloon volgend jaar met 1,7 procent extra verhogen. Ook uitkeringen als de AOW stijgen mee. Daarnaast gaat de kinderopvangtoeslag omhoog, zodat ouders zelf minder geld bij hoeven te leggen. De rekening wordt met name neergelegd bij het bedrijfsleven.

Vrijdag: Meldingen grensoverschrijdend gedrag fors toegenomen op universiteiten

Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland. Het gaat om meer dan een verdubbeling.

Door: Nationale Onderwijsgids