Studentenvakbond LSVb: ‘Studenten blijven achter in miljoenennota’

Het lijkt er volgens de Landelijke Studentenvakbond op alsof studenten zijn vergeten bij de Miljoenennota. De armoedemaatregelen van het kabinet lijken jongeren niet te helpen. De verhoging van de huurtoeslag heeft geen effect op studenten, de energietoeslag is karig en vanaf volgend jaar wordt de verhoging van de basisbeurs teruggedraaid. Volgens LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen is het duidelijk: “We komen zo niet rond.” Dat meldt LSVb.

Veel mensen hebben profijt van de verhoging van de huurtoeslag, maar studenten komen daar niet voor in aanmerking. Bewoners van onzelfstandige kamers of jongeren onder de 23 jaar worden namelijk überhaupt uitgesloten van huurtoeslag. Hoewel zij ook te maken hebben met gestegen huren, zien ze ondersteuning uit het Rijk aan hen voorbijgaan. “Het is voor de LSVb dan ook geen verrassing dat minder studenten het ouderlijk huis verlaten. Het is onbetaalbaar geworden om uit huis te gaan.” Ook de energietoeslag valt tegen. Studenten krijgen een karig bedrag van 400 euro energiecompensatie, terwijl zij naar zeggen van het LSVb het afgelopen jaar illegaal zijn uitgesloten van de energietoeslag. Weehuizen: “Wij blijven hier maar rechtszaken over winnen, maar het beleid verandert er niet mee. Dat stelt teleur.”

Minder basisbeurs

Daarnaast wordt de koopkrachtmaatregel, waardoor uitwonende studenten een extra 164 euro op de basisbeurs ontvangen, teruggedraaid. Het kabinet laat de basisbeurs dalen, terwijl de prijzen dat niet doen. “Studenten worden gekort, terwijl er niet aan hun rekening verandert”, aldus Weehuizen. “De basisbeurs wordt lager en de huren hoger. De uitkomst van die som is vrij simpel: zo komen wij niet rond.”

Vervolg

Weehuizen was vandaag bij de troonreden en had goede hoop. Zo benoemde de koning: “Een jonge generatie die gezond en gelukkig kan opgroeien, is een sterk fundament voor de samenleving van morgen.” Daarom stelt het de LSVb teleur dat daar geen maatregelen aan zijn verbonden. De studentenvakbond pleit er al langer voor om de koopkrachtmaatregel permanent te maken. Weehuizen: “De inflatie wordt niet lager, maar de basisbeurs wel. Dat is gek.” Ook lijkt het de studentenvakbond logisch om de huurtoeslag voor iedereen te laten gelden.

Door: Nationale Onderwijsgids