Normal_efteling-symbolica-pardoes-883091

Een lerares in het speciaal onderwijs gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Zij was namelijk op staande voet ontslagen nadat de docente afgelopen maart verstandelijk beperkte leerlingen stiekem mee had genomen op schoolreisje naar de Efteling. De rechter oordeelde dat de school gelijk had. Dit meldt Omroep Brabant.

De Professor Dumontschool in Amsterdam had een schoolreis gepland naar de Space Expo in Noordwijk. De vrouw wilde echter iets leuker doen en is met de leerlingen, die verdeeld waren over twee busjes, richting de Efteling gereden. Met haar stiekeme plan heeft ze in de nieuwsbrief geschreven over hun bezoek aan de Space Expo en had ze haar vijftien kinderen opgedragen om niemand over het geheime uitstapje te vertellen.
 
Helaas gooide een flitser roet in het eten. Eén van de leerlingenbusjes werd namelijk op de A2 geflitst. Een weg die niet op de route ligt in de richting van Noordwijk. Toen dit aan het licht kwam is de docente op staande voet ontslagen.

Goede bedoelingen

"Haar intentie was echt goed", vertelt advocaat Van Tellingen. "Maar los daarvan zitten er ook een paar onwaarheden in hoe het verhaal nu is gebracht." Volgens de juf heeft zij met de directeur over het reisje besloten. Die vond zowel de Space Expo als de Efteling een goed idee. Wel gaf hij aan dat de Efteling te duur was en niet eerlijk zou zijn tegenover de andere klassen. Ook zou zij nooit aan de kinderen hebben gevraagd om niemand over het tripje te vertellen.
 
De goede bedoelingen blijken ook uit de financiële bijdrage van de begeleiders zelf, zegt Van Tellingen. Zij wilde graag bijdrage aan een leuke tijd voor de kinderen, omdat de meeste van hun niet veel kunnen spenderen en soms zelfs zonder ontbijt naar school gaan.
 
Maar doordat het uitje niet officieel was goedgekeurd door de school, mankeerde er veel aan de uitvoering van de reis. Zo waren ouders niet op de hoogte over de locatie van hun kinderen en waren er te weinig begeleiders voor zo’n grote omgeving. Hierdoor was de veiligheid van de scholieren niet gegarandeerd. Ook heeft de lerares een vervalste verslaggeving gemaakt van de schoolreis.

Excuses

Via haar advocaat laat zij weten dat dit een verkeerde zet was en biedt dan ook haar excuses aan. Echter is ze van mening dat het verhaal achter de actie een eigen leven is gaan leiden en haar vervolgens in een kwaad daglicht zet. Met het hoger beroep wil de lerares dit beeld aanvechten. "Haar goede bedoelingen verdwijnen compleet naar de achtergrond", zegt haar advocaat. "En dat valt haar heel zwaar."
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch
Afbeelding: Efteling