Fontys en Hanze winnen Self Driving Challenge 2024

Afgelopen vrijdag 14 juni vond de finale van de Self Driving Challenge 2024 plaats. Dit jaar namen 7 hogescholen en universiteiten het tegen elkaar op, binnen twee verschillende categorieën. Fontys won de prijs in de open categorie, en Hanze ging er met de trofee van de gesloten categorie vandoor. Dat meldt de RDW.

De deelnemende teams van de Self Driving Challenge verzamelden zich vrijdag op het RDW Testcentrum in Lelystad. Daar mocht de Haagse Hogeschool de challenge aftrappen. De teams moesten zes verschillende opdrachten uitvoeren in een zo kort mogelijke tijd. Ieder team kreeg een kwartier de tijd om hun beste poging neer te zetten.

Elektrische RDW-kart 

De teams in de gesloten categorie (Haagse Hogeschool, Hanze, Windesheim, NHL Stenden, Universiteit Twente) maakten gebruik van een elektrische RDW-kart die zij zelf moesten programmeren. De teams in de open categorie (Fontys en Universiteit van het Noorden) moesten hun eigen voertuig meenemen. Fontys nam een quad mee en de Universiteit van het Noorden een Renault Twizzy.

De race was thuis te volgen via een livestream. De voertuigen waren voorzien van camera’s, waardoor de verrichtingen goed te bekijken waren. Huge Car Guy Roland Tameling was de host van de dag en deed verslag van de races. Wil je zien hoe de teams het hebben gedaan? De livestream is terug te kijken via deze website

Hanze Hogeschool deed alles goed 

Een challenge was het zeker: slechts één team presteerde het om alle zes de opdrachten goed af te ronden. Dat was Hanze Hogeschool. Hun kart eindigde als enige voertuig in het parkeervak. Daarmee waren zij de winnaar in de gesloten categorie. Ook hogeschool Fontys schopte het ver op het circuit. Zij voltooiden 4 van de 6 opdrachten, waarna de quad van de baan raakte. Hiermee deden zij het binnen de open categorie iets beter dan de Universiteit van het Noorden, waardoor ze er met de winst van door gingen.

Binnen de gesloten categorie eindigde de Haagse Hogeschool op de tweede en de Universiteit Twente op de derde plek.

Door: Nationale Onderwijsgids