Logo_nwo_logo

De biokunstenaars Amanda Baum en Rose Leahy (duo), Yiyun Chen en Ani Liu zijn op vrijdag 25 mei uitgeroepen tot de winnaars van de Bio Art & Design Award 2018 (BAD Award). De jury koos deze kunstenaars en designers uit twaalf teams van samenwerkende internationale kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers. Met de geldprijs van 25.000 euro brengen de winnaars het komende jaar hun biokunstproject tot uitvoer. Voor de uitvoering van elk BAD Award-project wordt nauw samengewerkt met een Nederlandse onderzoeksinstelling. Dit meldt NWO.

De internationale jury was onder de indruk van de verschillen in inhoud en aanpak van de teams. Rode draad door de presentaties vormden onderwerpen als de definiëring van de mens, het leven in de zee, hoe artificial intelligence, de mens en ecosystemen zich in de toekomst tot elkaar verhouden, en de relatie tussen techniek en ziekte.
 
De Engelse Amanda Baum en Rose Leahy  onderzoeken het verleden, het heden en het toekomstige leven op aarde vanuit een microbieel perspectief. In antwoord op de verhalen van het Antropoceen gaan Baum en Leahy met de prijs ‘microbioceen’ uitwerken om te laten zien hoe alternatieve toekomsten geconstrueerd worden door werelden te verweven met microben. Dit doen zij in samenwerking met onderzoekers van het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee). 
 
De Chinese Yiyun Chen gaat met de prijs een horizontale leefstudio ontwerpen en bouwen, om daar vervolgens een maand horizontaal in te leven en werken. Met dit ‘leven in bed’  bootst ze  onze hedendaagse levensstijl binnenshuis en de 24-uurscultuur na. Dit doet zij in samenwerking met het Department of Nutrition and Movement Sciences NUTRIM van de Maastricht University. 
 
Ani Liu uit de Verenigde Staten onderzoekt met haar werk hoe technologische innovaties de mens in staat stellen zichzelf te herontwerpen. Met de prijs en in samenwerking met onderzoekers van de afdeling Radiologie van het AMC Amsterdam maakt zij een reeks kunstwerken die laat zien hoe technologie ons beïnvloedt, met focus op het verkennen van de relatie tussen ons lichaam als materie en als data.
 
De winnende kunstwerken worden vanaf eind november 2018 tentoongesteld bij MU, centrum voor visuele cultuur in Eindhoven.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids