Normal_geld__euro__munt__briefgeld

Het provinciebestuur in Friesland is niet blij met de halvering van het wettelijk collegegeld voor eerstejaarsstudenten aan universiteiten en hogescholen. Het bestuur zegt zich niet tegen de maatregel te keren, maar er worden wel zorgen geuit over de instroom van studenten aan de Friese campus van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in Leeuwarden. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Het kabinet wil de halvering van het collegegeld vanaf studiejaar 2018-2019 invoeren. De Friese campus van de RUG opent in het Beursgebouw Leeuwarden een nieuwe locatie die uiteindelijk plek moet bieden aan circa duizend studenten. Komend studiejaar wordt een instroom verwacht van rond de honderd studenten.

Bachelorstudenten kunnen in Leeuwarden terecht voor een university college. Om daaraan deel te nemen betalen studenten een veel hoger bedrag (4085 euro) dan voor gewone bacheloropleidingen (2060 euro). Doordat het wettelijk collegegeld voor gewone bachelorstudies voor eerstejaars wordt gehalveerd, verwachten de Friese gedeputeerde staten dat het verschil met de university college behoorlijk groot wordt. Voor de instroom van studenten in Leeuwarden kan dat negatieve gevolgen hebben, zo vrezen zij.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids